Ένα στα 3 παιδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2011 είχαν περισσότερες πιθανότητες να φθάσουν στα επίπεδα φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, από ό,τι οι ενήλικες και οι υπερήλικες, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat.

Το ποσοστό φθάνει το 27% για όσους είναι κάτω των 18, ενώ 24% είναι οι πιθανότητες για τους ενήλικες (18 έως και 64 ετών) και 21% για την τρίτη ηλικία (άνω των 64).

Ο κίνδυνος αφορά τους ανηλίκους που βρίσκονται τουλάχιστον σε μία από τις εξής τρεις κατηγορίες: αυτοί που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, οι στερημένοι βασικών αναγκών ή όσοι έχουν χαμηλόμισθους ή άνεργους γονείς. Το ρίσκο φτώχειας είναι αντιστρόφως ανάλογο με το μορφωτικό επίπεδο των γονιών.

Η έρευνα ασχολείται με διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την παιδική φτώχεια, όπως η σύνθεση και η λειτουργία της οικογένειας τους και η οικονομική κατάσταση των γονέων.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά για το 2011 αφορούσαν τα εξής κράτη-μέλη της ΕΕ: Βουλγαρία (52%), Ρουμανία (49%), Λετονία (44%), Ουγγαρία (40%) και Ιρλανδία (38% το 2010). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανήκουν στην Σουηδία, την Δανία και τη Φινλανδία (16%) και ακολουθούν η Ολλανδία (18%) και η Αυστρία (19%).

Επιπροσθέτως, ένα μέρος της έρευνας ασχολείται και με τον παράγοντα της ιθαγένειας. Το 32% των παιδιών που έχουν τουλάχιστον έναν αλλοδαπό γονέα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, ποσοστό αισθητά μεγαλύτερο από το 18% των παιδιών που έχουν αμφότερους ιθαγενείς γονείς. Το ζήτημα της ιθαγένειας απασχόλησε ιδιαίτερα την Μάλτα, την Εσθονία και την Ουγγαρία, ενώ στην Τσεχία τα ποσοστά των δύο περιπτώσεων είναι σχεδόν ισάριθμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr