Οι υπουργοί Γεωργίας της G7 και ο Ουκρανός ομόλογός τους αναζήτησαν την Παρασκευή λύσεις για να αντιμετωπίσουν την επισιτιστική ανασφάλεια.

Μία επισιτιστική ανασφάλεια που όμως την δημιούργησε η ίδια η Δύση με την στάση της έναντι της Ρωσίας και με τις αντι-ρωσικές κυρώσεις.

«Συζητήσαμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε να σωθεί το μεγαλύτερο μέρος της συγκομιδής», με εξαγωγές που θα μπορούσαν να γίνουν δια της ξηράς, μέσω σιδηροδρομικών δικτύων ή μέσω του Δούναβη, εξήγησε ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας Τζεμ Εζντεμίρ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ουκρανό υπουργό Μίκολα Σόλσκι στη Στουτγκάρδη.

Ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν δραστικά οι εξαγωγές αυτής της μεγάλης γεωργικής χώρας.

«Είναι στρατηγική του Βλαντίμιρ Πούτιν να χρησιμοποιεί την πείνα ως πολεμικό όπλο, στην Ουκρανία και πέραν από αυτήν», πρόσθεσε ο Εζντεμίρ.

«Οι Ουκρανοί το έχουν ήδη βιώσει στο παρελθόν, στη Σοβιετική Ένωση, κατά τη διάρκεια του Γκολοντομόρ», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον μεγάλο λιμό της Ουκρανίας το 1932-33, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατομμύρια άνθρωποι.

Ορισμένες χώρες της Αφρικής εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές της Ουκρανίας. Πριν από τον πόλεμο η Ουκρανία ήταν ο τέταρτος σε ποσότητες εξαγωγέας καλαμποκιού στο κόσμο και αναμενόταν ότι θα γίνει ο τρίτος εξαγωγέας σιταριού.

Η Ρωσία όμως ήταν ο πρώτος εξαγωγέας σιτηρών στον πλανήτη.

Περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων θα πρέπει να εξαχθούν από τα σιλό της χώρας μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, πριν από την επόμενη συγκομιδή, εξήγησε ο Σόλσκι σε αυτή τη θεματική σύνοδο της G7. «Αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κατάσταση», είπε, εκτιμώντας ότι η επισιτιστική ανασφάλεια και η αύξηση της τιμής των τροφίμων είναι συνέπεια του πολέμου που πλήττει «όλον τον κόσμο».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο με το οποίο ελπίζει ότι θα βοηθήσει την Ουκρανία να εξάγει τα προϊόντα της.