Ο Τζο Μπάιντεν σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα, Neue Zürcher Zeitung, φέρεται να έχει υποβάλει ειρηνευτικό σχέδιο στη Ρωσία και την Ουκρανία το οποίο υποβλήθηκε στις δύο χώρες μέσω καναλιών της CIA με βάση το οποίο προτείνει οι Ρώσοι να διατηρήσουν το 20% των εδαφών που έχουν υπό την κατοχή τους και να λήξει ο πόλεμος σε αυτό το σημείο.

">

«Ο Μπάιντεν προτείνει στη Μόσχα να διατηρήσει περίπου το 20% της ουκρανικής επικράτειας, με αντάλλαγμα τον τερματισμό των εχθροπραξιών», αναφέρει το μέσο.

To σχέδιο το αναφέρει και η Berliner Zeitung (δεν είναι τυχαίο ότι και η ελβετική εφημερίδα είναι γερμανόφωνη, οι Γερμανοί θέλουν να λήξει ο πόλεμος… χθες καθώς η οικονομία τους έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα).

Μάλιστα, επικαλούμενη υψηλόβαθμους Γερμανούς πολιτικούς από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, γράφει ότι έχει γίνει η ακόλουθη πρόταση:

«Η προσφορά στο Κίεβο ήταν: ειρήνη για γη, η προσφορά στη Μόσχα: γη για ειρήνη. Η ”γη” λέγεται ότι ήταν περίπου το 20 % του εδάφους της Ουκρανίας. Αυτό είναι περίπου το μέγεθος του Ντονμπάς. Και οι δύο πλευρές αρνήθηκαν την πρόταση, αναφέρουν οι δύο Γερμανοί πολιτικοί που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική.

Οι Ουκρανοί επειδή δεν είναι διατεθειμένοι να μοιράσουν το έδαφός τους, οι Ρώσοι επειδή υποθέτουν ότι θα κερδίσουν τον πόλεμο μακροπρόθεσμα ούτως ή άλλως».

Όπως αναφέρουν οι γερμανικές πηγές μετά από αυτή την άρνηση πήρε την απόφαση ο Αμερικανός πρόεδρος να προμηθεύσει το Κίεβο με τα αμερικανικά άρματα μάχης Μ1Α2 Abrams.