Ο Βίκτορ Όρμπαν, ο πρωθυπουργός μιας χώρας με μόλις 10 εκατ κατοίκους, η οποία αντιπροσωπεύει μόλις το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ απείλησε να μπλοκάρει μια από τις πιο σημαντικές διαδικασίες της ΕΕ την διεύρυνση και κέρδισε 10 δισ. ευρώ ενώ μπλόκαρε τα 50 δισ. ευρώ που ετοίμαζαν για την Ουκρανία, επιτρέποντας δια της αποχής την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Ουκρανία και Μολδαβία για όταν ολοκληρωθούν. 

Βίκτορ Όρμπαν απείλησε ολόκληρη την ΕΕ με βέτο ζητώντας ουσιαστικά να αποδεσμευτούν όλα τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που βρίσκονται στην «κατάψυξη» των Βρυξελλών και του το έδωσαν παραβλέποντας πλέον τα περί παραβιάσεων του κράτους δικαίου από την ουγγρική κυβέρνηση.

Ο Βίκτορ Όρμπαν έτσι επέλεξε αυτό που, θεσμικά, ονομάζεται «εποικοδομητική αποχή», κάτι το οποίο προβλέπεται ρητώς από το άρθρο 31 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ.

Με λίγα λόγια, όταν ένα κράτος – μέλος της ΕΕ δεν συμφωνεί με μια συλλογική δράση, επιλέγει να απέχει αντί να θέσει βέτο. Στη συνέχεια η δράση εγκρίνεται και το κράτος μέλος, ακολουθώντας ένα «πνεύμα αμοιβαίας αλληλεγγύης», δεσμεύεται να μην παρέμβει αρνητικά στην κοινή απόφαση της ΕΕ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι στις αρχές του επόμενου χρόνου θα πραγματοποιηθεί νέα σύνοδος κορυφής για το πακέτο οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας, ύψους 50 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία, στο οποίο μέχρι τώρα έχουν συμφωνήσει τα 26 κράτη-μέλη, εκτός από ένα.