Πρόταση για την αποστολή 12 επιθετικών ελικοπτέρων Mi-24 στην Ουκρανία θα υποβληθεί προς έγκριση κατά την επόμενη συνεδρίαση της κυβέρνησης των Σκοπίων, ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας της χώρας Slavjanka Petrovska στις 25 Μαρτίου, σύμφωνα με το τοπικό μέσο ενημέρωσης Nezavisen.

Η Petrovska είπε ότι η απόφαση δεν θα επηρεάσει τη μαχητική ετοιμότητα του στρατού των Σκοπίων, καθώς «ο εξοπλισμός βρίσκεται ήδη στο τέλος της χρήσης του, σύμφωνα με τα σχέδια εκσυγχρονισμού μας», όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης.

«Όλος ο εξοπλισμός που έχει δοθεί μέχρι στιγμής έχει να κάνει με το αίτημα των ουκρανικών αρχών, οι οποίες μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν, αλλά και να τον συντηρήσουν», πρόσθεσε η υπουργός.

Η υπουργός αποκάλυψε ότι τα Σκόπια, τα  οποία έγιναν πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ το 2020, θα αγοράσουν  οκτώ νέα δυτικής κατασκευής ελικόπτερα για να αντικαταστήσουν τα Mi-24.

Ο στρατός των Σκοπίων παρέλαβε τα ελικόπτερα Mi-24 από την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με την μαχητική ομάδα του Αλβανικού Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού το 2001.

Δέκα από τα ελικόπτερα είναι της έκδοσης Mi-24V που μπορούν να οπλιστούν με κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους 9M114 Shturm εκτός από μη κατευθυνόμενους πυραύλους, βόμβες και πολυβόλα.

Τα άλλα δύο είναι της έκδοσης αναγνώρισης και παρατήρησης πυροβολικού Mi-24K.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!