Στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών προσέρχονται σήμερα οι Βραζιλιάνοι με αδιαμφισβήτητο φαβορί τον Λούλα ντα Σίλβα.

Οι 156 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι άρχισαν να ψηφίζουν σήμερα Κυριακή στις 08:00 (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας) για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο Λούλα είναι πιθανό να ανακηρυχθεί νικητής ήδη από αυτόν τον γύρο, αλλά ο Μπολσονάρου απειλεί εδώ και μήνες ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών, αν αυτές δεν είναι «διαφανείς».

Ο Λούλα συγκεντρώνει το 48% των προθέσεων ψήφου (+1 από την περασμένη εβδομάδα), ενώ ο Μπολσονάρου επίσης κατέγραψε οριακή άνοδο του ποσοστού του, στο 34% (+1).

Τα δύο φαβορί απομακρύνθηκαν κι άλλο από τον τρίτο Σίρου Γκόμες (κεντροαριστερά), που είδε το ποσοστό του να πέφτει στο 6% (–1), κι από τη γερουσιαστή Σιμόνι Τέμπετ (κεντροδεξιά), η οποία συγκεντρώνει το 5% των προθέσεων ψήφου (αμετάβλητο).

Ο πρώην πρόεδρος (2003-2010) έχει πιθανότητες να εκλεγεί για την τρίτη του θητεία από τον πρώτο γύρο, εάν συγκεντρώσει πάνω από 50% των εγκύρων ψηφοδελτίων (αφαιρουμένων λευκών και άκυρων).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Νταταφόλια, πιστώνεται ακριβώς 50% των εγκύρων, όπως και πριν μια εβδομάδα, ενώ ο πρόεδρος Μπολσονάρου το 36% (+1).

Όμως αυτή η επίδοση του Λούλα παραμένει εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος (±2%), αφήνοντας να πλανάται αβεβαιότητα για το αν θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος την 30ή Οκτωβρίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν διεξαχθεί, ο Λούλα θα κερδίσει τον Ζαΐχ Μπολσονάρου με το 54% των ψήφων έναντι 39%, κατά την κυλιόμενη δημοσκόπηση.