Τι θα ήταν τα Χριστούγεννα χωρίς τις αγαπημένες μας εορταστικές μελωδίες; Όλοι αγαπούν τα κλασικά τραγούδια όπως το Last Christmas και το All I Want for Christmas is You, ωστόσο ορισμένα διάσημα εορταστικά tunes δεν ήταν πάντοτε τόσο δημοφιλή.

Μάλιστα, συγκεκριμένα τραγούδια είχαν διχάσει τόσο πολύ το κοινό που κατά καιρούς λογοκρίθηκαν και η κυκλοφορία τους απαγορεύτηκε.

Δείτε παρακάτω τα 5 χριστουγεννιάτικα τραγούδια που προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στο παρελθόν και εξακολουθούν να συζητούνται μέχρι και σήμερα.

I saw Mommy Kissing Santa Claus – Jimmy Boyd
Το 1952, ένας φακιδωτός 13χρονος ονόματι Jimmy Boyd παρουσίασε στον κόσμο το χριστουγεννιάτικο τραγούδι «I Saw Mommy Kissing Santa Claus».

Παρόλο που οι ακροατές υποτίθεται ότι αντιλαμβάνονταν αυτό που δεν αντιλαμβάνεται ο νεαρός ερμηνευτής του τραγουδιού -ότι δηλαδή η μαμά φιλάει στην πραγματικότητα τον μπαμπά με τη στολή του Αϊ-Βασίλη- πολλοί εξακολουθούσαν να σκανδαλίζονται από το γεγονός πως ένα Χριστουγεννιάτικο τραγούδι αναφέρεται σε ένα ερωτικό φιλί.

Η Καθολική Αρχιεπισκοπή της Βοστώνης κατήγγειλε τη μελωδία και μια ραδιοφωνική εταιρεία της Δυτικής Βιρτζίνια απαγόρευσε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς της να την παίζουν (ένας υπάλληλος της εταιρείας την αποκάλεσε μάλιστα “προσβολή για τον Άγιο Βασίλη”). Το ευρύ κοινό ωστόσο διαμαρτυρήθηκε κατά της λογοκρισίας του τραγουδιού και της ραδιοφωνικής απαγόρευσης της Δυτικής Βιρτζίνια τόσο έντονα που καταργήθηκε μετά από λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Η αρχιεπισκοπή φέρεται να άμβλυνε επίσης τη στάση της, αφού ο Μπόιντ συναντήθηκε με τους καθολικούς εκκλησιαστικούς ηγέτες της Βοστώνης για να εξηγήσει ότι η Μαμά και ο Άγιος Βασίλης ήταν στην πραγματικότητα αντρόγυνο.

">

Santa Baby – Eartha Kitt
Το 1953, ο συνθέτης Phil Springer ήταν επιφυλακτικός όταν οι μουσικοί παραγωγοί του του ζήτησαν να δημιουργήσει ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι για την ανερχόμενη τότε Eartha Kitt. «Δεν μπορείς να γράψεις χριστουγεννιάτικα τραγούδια που είναι σέξι», απάντησε. «Πώς θα το κάνουμε αυτό;»

Όπως δήλωσε ο Springer στους Los Angeles Times το 2017, οι παραγωγοί τον συμβούλευσαν να «ασχοληθεί με τη μουσική» και «να τους αφήσει να ανησυχούν οι ίδιοι για το αν το τραγούδι θα είναι βλάσφημο.

Για πολλούς ωστόσο, ήταν – μερικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί αρνήθηκαν να παίξουν το «Santa Baby» και πολιτικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους αφού η Kitt το ερμήνευσε σε ένα δείπνο για τους τέως πια βασιλιά και βασίλισσα της Ελλάδας τον Νοέμβριο του 1953. Σύμφωνα με το περιοδικό Billboard, η ίδια Κitt είχε δηλώσει πως είναι «αδιανόητο ότι κάποιος θα αμφισβητούσε την ιδιοφυή ποίηση του τραγουδιού».