Το να καταλάβεις αν ο άλλος λέει ψέματα δεν είναι απλό, αλλά όχι και κάτι που δεν μπορείς να το διαπιστώσεις. Από τις απλές συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα ένα βήξιμο, μέχρι και σε πιο περίπλοκες πράξεις.

O πρώην ειδικός πράκτορας του FBI, Joe Navarro, λέει ότι οι συνήθεις αντιλήψεις που έχουμε για τον εντοπισμό ενός ανθρώπου που λέει ψέμματα είναι «ανοησίες». Έχοντας περάσει πάνω από 25 χρόνια προσπαθώντας να εντοπίσει ανθρώπους που ψεύδονται, λέει ότι το ελαφρύ βήξιμο, ο καθαρισμός του λαιμού και η άχαρη στάση των χεριών δεν αποτελούν επαρκείς αποδείξεις ψεύδους. Αποκαλεί μάλιστα τέτοιες συμπεριφορές «αυτο-χαλαρωτικές», φυσικές δηλαδή λειτουργίες, στις οποίες καταφεύγουμε για να χαλαρώσουμε από το άγχος. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν παρέχουν και κάποιες χρήσιμες πληροφορίες.

Η εμπειρία του Navarro ωστόσο, του έμαθε ότι οι πράξεις που αποδεικνύουν ενοχή είναι πολύ πιο συγκεκριμένες και είναι πολύ δύσκολο να τις εντοπίσουμε χωρίς τις σχετικές γνώσεις

Δείτε το σχετικό βίντεο από το wired

Ως επί το πλείστον, η ανίχνευση ενός ψεύτη απαιτεί αυτό που ο Navarro ονομάζει face time (χρόνο προσώπου), την παρατήρηση δηλαδή του πλήρους φάσματος των κινήσεων και των εκφράσεων που αποτελούν τη μη-λεκτική επικοινωνίας ενός ατόμου, λέει το openculture.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο βίντεο αναλύει στιγμιότυπα ενός παιχνιδιού πόκερ επειδή είναι σε τέτοιες περιστάσεις που προβάλλουμε το “poker face” μας, επειδή ακόμα κι όταν δεν μιλάμε, μεταδίδουμε διαρκώς πληροφορίες για τον εαυτό μας ανεξαρτήτως περιστάσεων. Από τα ρούχα που φοράμε, τον τρόπο που περπατάμε και το πώς κινούμαστε, στα μάτια όσων γνωρίζουν πώς να ερμηνεύσουν αυτές τις πληροφορίες, όλος ο κόσμος είναι ένα παιχνίδι πόκερ.