Μία έστω γραπτή διαβεβαίωση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ φαίνεται ότι ζητά η Ελλάδα στο επόμενο Eurogroup, σε μία ύστατη προσπάθεια να υπάρξει κάποιο κέρδος από την αέναη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Αυτό προκύπτει από ενημέρωση που παρείχαν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν όσα ειπώθηκαν, ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το χρέος, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση «παλεύει» για μια καλή λεκτική διατύπωση, που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Κάτι ανάλογο έγραψε και το Bloomberg, λέγοντας ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε βουλευτές, υποστήριξε ότι η Αθήνα έχει ως στόχο μία «κατάλληλη φρασεολογία» αναφορικά με το χρέος, ούτως ώστε να «λυθούν τα χέρια» της ΕΚΤ και τα ομόλογα της χώρας μας να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος αποκάλυψε ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή ένα νέο πολυνομοσχέδιο με όλα τα προαπαιτούμενα που δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί, ώστε να κλείσει και το τελευταίο «αγκάθι» για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή ενώ, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει και «δύσκολες» ασφαλιστικές-εργασιακές ρυθμίσεις που, αν και η κυβέρνηση σχεδίαζε να ικανοποιήσει με υπουργικές αποφάσεις, οι δανειστές απαίτησαν να περάσουν από το Κοινοβούλιο.

Νεώτερες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι τα προαπαιτούμενα δεν αποκλείεται να έρθουν στη Βουλή με τη μορφή τροπολογιών, προκειμένου, με διαδικασίες-εξπρές, να ψηφιστούν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο ανώτατη κυβερνητική πηγή, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να «βγει» στις αγορές, εάν το κόστος δανεισμού της χώρας δεν υποχωρήσει κάτω από το 5%. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή το επιτόκιο των 5ετών ελληνικών ομολόγων φθάνει στο 5,9%.

«Επιστροφή στις αγορές με έκδοση 5ετούς ομολόγου θα λάβει χώρα μόνο εάν το επιτόκιο υποχωρήσει από το 5%» φέρεται να δήλωσε η εν λόγω πηγή. Προκειμένου να υπάρξει, όμως, μία τέτοια πορεία, ο μόνος τρόπος είναι τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ειδικοί στις αγορές σταθερού εισοδήματος υποστηρίζουν ότι ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων μεταξύ 0,75% και 1,5%.