ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μόνο τα πυρηνικά εργοστάσια έλειπαν από αυτήν την χώρα...
prodeals

Να επιστρέψει η Ρωσία την Μαριούπολη και τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια ζητούν οι Δυτικοί και οι σύμμαχοί τους από την Ελβετία

Ποιες χώρες δεν υπέγραψαν

Να επιστρέψει η Ρωσία την Μαριούπολη και τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια ζητούν οι Δυτικοί και οι σύμμαχοί τους από την Ελβετία

Η Σαουδική Αραβία, η Ταϊλάνδη, η Ινδία, το Μεξικό και η Νότια Αφρική δεν θα υπογράψουν την τελική δήλωση της διάσκεψης για την Ουκρανία στην Ελβετία. 

Η τελική διακήρυξη της συνόδου αναφέρεται στην «εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» και καλεί για αποκατάσταση του ουκρανικού ελέγχου στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και στα ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα, βασικά την Μαριούπολη, δηλαδή.

Ωστόσο, δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στο αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και αποχώρησης των στρατευμάτων και των δύο πλευρών.

Παρά το μπαράζ διπλωματικών επισκέψεων και πιέσεων από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο κατάλογος των συμμετεχόντων περιλαμβάνει ηχηρές απουσίες, όπως τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επιστρέφει από την G7 στην Ιταλία «για να εντατικοποιήσει την προεκλογική του εκστρατεία» όπως ανακοίνωσε το επιτελείο του.

Η Μόσχα χαρακτήρισε τη σύνοδο στην Ελβετία ως «χάσιμο χρόνου» και δήλωσε ότι δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να παρευρεθεί.

Η Κίνα, αν και αρχικά εξέταζε το ενδεχόμενο συμμετοχής της, τελικά απέκλεισε την πιθανότητα συμμετοχής της λόγω της απουσίας της Ρωσίας.

Η Βραζιλία, αν και συμμετείχε ως παρατηρητής, δεν υπέγραψε το τελικό ανακοινωθέν.

Η πρόεδρος της Ελβετίας Βιόλα Άμχερντ δήλωσε ότι «μια μακροχρόνια λύση είναι αδιανόητο να μην περιλαμβάνει και τις δύο πλευρές».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε κατόπιν ότι είναι αδύνατο να βρεθεί λύση στη σύγκρουση χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας και έναν ειλικρινή διάλογο.

Πρόσθεσε ότι τα θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν την συγκεκριμένη κρίση δεν θα συζητηθούν στην Ελβετία, καθώς το ΝΑΤΟ και οι δυτικές χώρες δεν επιθυμούν να τερματίσουν τη σύγκρουση, αλλά να προβληματίσουν τη Ρωσία και την εδαφική της ακεραιότητα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι προσπάθησε να ασκήσει διπλωματική πίεση, αλλά οι προσπάθειές του αποδεικνύονται ανεπαρκείς και άτοπες χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, οδηγώντας μαθηματικά το εγχείρημα σε ένα μεγαλειώδες φιάσκο για το Κίεβο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η έλλειψη ουσιαστικής προόδου χωρίς τη Ρωσία καθιστά σαφές ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για ειρήνη στην Ουκρανία είναι ατελέσφορη χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.