
Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.
Το Ecofin , έκανε έκκληση στις τράπεζες, να συμμορφωθούν με τις συστάσεις των εποπτικών Αρχών και να μην δώσουν μερίσματα, χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια και τα διαθέσιμα κέρδη τους για πιστώσεις σε άλλες επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες ώστε να διατηρηθεί η οικονομική δραστηριότητα.
«Είναι κρίσιμης σημασίας να συνεχισθεί η χρηματοδότηση των νοικοκυριών και των εταιρειών, περιλαμβανομένων των μικρομεσαίων, που υφίστανται προσωρινές δυσκολίες εν μέσω της πανδημίας COVID-19. Για τον σκοπό αυτό, η πλήρης χρήση της ευελιξίας που έχει παρασχεθεί στο εποπτικό και λογιστικό πλαίσιο, είναι σημαντική σε μία περίοδο που η επαρκής χρηματοδότηση για την κάλυψη χρηματοδοτικών πιέσεων είναι ζωτική για την οικονομία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Ecofin.
Το συμβούλιο χαιρέτισε τις πρόσφατες σχετικές ανακοινώσεις των εποπτικών Αρχών και υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί το ίδιο επίπεδο σε όλα τα κράτη.
«Όλες οι Αρχές να συνεχίσουν να έχουν μία φιλόδοξη και συντονισμένη προσέγγιση όταν θα εξειδικεύσουν περαιτέρω πώς θα γίνει η καλύτερη χρήση της διαθέσιμης ευελιξίας για να διασφαλίσουν ότι λαμβάνονται υπόψη οι διάφορες πρωτοβουλίες που έχουν ανακοινωθεί από τα κράτη – μέλη και τα πιστωτικά ιδρύματα και ότι υπάρχει το ίδιο επίπεδο σε όλα τα κράτη – μέλη», αναφέρει.
Το Ecofin χαιρέτισε και τις ανακοινώσεις και συστάσεις της ευρωπαϊκής Αρχής για τις ασφαλιστικές εταιρείες (European Insurance and Occupational Pensions Authority, EIOPA) για τον εντοπισμό μίας σειράς εργαλείων που επιτρέπουν ευελιξία στο σημερινό πλαίσιο Solvency II.