Έχουν περάσει δυο δεκαετίες από τότε που το ευρώ αντικατέστησε τα εθνικά νομίσματα στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης, μαζί και της Ελλάδας. Κι όμως, υπάρχουν ακόμα χαρτονομίσματα και νομίσματα των εθνικών νομισμάτων που έχουν μεγάλη αξία.

Η αξία όλων των εθνικών νομισμάτων που μπορούν να εξαργυρωθούν στις κεντρικές τράπεζες τις εκάστοτε χώρας φτάνουν περίπου τα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg. Πόσα από αυτά θα μετατραπούν εν τέλει σε ευρώ είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπολογιστεί, όπως ασαφείς είναι και οι λόγοι που ακόμα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Οι πιθανές εξηγήσεις, όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολλές. Ξεχασμένες αποταμιεύσεις κρυμμένες σε συρτάρια ή στρώματα, αναμνηστικά μιας άλλη εποχής, ή ακόμα και συλλογές. Το μ/όνο σίγουρο είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των νομισμάτων βρίσκεται στη Γερμανία. Η Bundesbank άλλωστε έχει δηλώσει ότι θα εξακολουθήσει να ανταλλάσσει γερμανικά μάρκα για απεριόριστο χρονικό διάστημα.

Αλλά και η Ελλάδα δεν πάει πίσω αφού βρίσκεται στην 7η θέση της κατάταξης, όπου το σύνολο των δραχμών που δεν έχουν ανταλλαγεί ακόμα, είτε σε νομίσματα είτε σε χαρτονομίσματα, φτάνει περίπου τα 478 εκατομμύρια ευρώ.

Από την άλλη κάποιες χώρες δεν δείχνουν να έχουν καθόλου υπομονή. Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία έχουν σταματήσει να ανταλλάσσουν τα παλιά τους νομίσματα. Η Πορτογαλία έχει σταματήσει να δέχεται νομίσματα εσκούδου, ενώ τον Φεβρουάριο του 2022, θα σταματήσει να δέχεται και χαρτονομίσματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ευρώ ξεκίνησε να κυκλοφορεί αρχικά σε 12 κράτη την 1η Ιανουαρίου του 2002 και μετά εντάχθηκαν και άλλα σε αυτό, όπως η Κύπρος και η Εσθονία. Πλέον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά το πλάνο για νέα χαρτονομίσματα, τα οποία θα ανασχεδιαστούν μέχρι το 2024, ενώ η νομισματική αρχή είναι πιθανό να λανσάρει αυτή τη δεκαετία και το ψηφιακό ευρώ.