Την Τρίτη, προγραμματιστές του Bitcoin Core, του λογισμικού στο οποίο βασίζει η τεχνολογία blockchain του κρυπτονομίσματος, ανακοίνωσε ότι έκλεισαν κενό ασφαλείας το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει σε χρήστη να εισβάλει στο δίκτυο και να το καταστρέψει, αχρηστεύοντας το ψηφιακό νόμισμα! Το κενό ασφαλείας χαρακτηρίστηκε ως «πολύ τρομακτικό» από τον συνιδιοκτήτη του Bitcoin.org, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

«Έχει μόλις επιδιορθωθεί ένα πολύ τρομακτικό σφάλμα στο Bitcoin Core, το οποίο θα μπορούσε να διαλύσει ένα τεράστιο κομμάτι του δικτύου Bitcoin εάν το εκμεταλλευόταν οποιοσδήποτε απατεώνας miner» (σ.σ. αυτός που κάνει εξόρυξη νέων Bitcoin), όπως έγραψε ο ίδιος.

Ο αναπληρωτής καθηγητής υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Cornell, Emin Gün Sirer, δήλωσε ότι «με λιγότερα από 80.000 δολάρια, θα μπορούσες να ρίξεις όλο το δίκτυο. Μιλώντας στο Vice πρόσθεσε πως «αυτά είναι λιγότερα χρήματα απ’ όσα πολλοί οργανισμοί θα πλήρωναν για μία επίθεση τύπου zero-day σε πολλά συστήματα».

Το κενό ασφαλείας εντοπίστηκε στον κώδικα του Bitcoin Core, με το λογισμικό να χρησιμοποιείται και από άλλα κρυπτονομίσματα. Στο τεχνικό κομμάτι, το σφάλμα περιεγράφηκε ως «επίθεση άρνησης εξυπηρέτησης» (denial-of-service). Miners, οι οποίοι βάζουν υπολογιστές να πραγματοποιούν υπολογισμούς για την προσθήκη ενός block συναλλαγών στο blockchain με ανταμοιβή νέα νομίσματα, είχαν τη δυνατότητα εκμεταλλευόμενοι την ευπάθεια, να δημιουργήσουν «δηλητηριώδη» blocks που θα προσπαθούσαν να ξοδέψουν δύο φορές το ίδιο νόμισμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι το Bitcoin βασίζεται σε ένα δίκτυο peer-to-peer (P2P) το οποίο αναλαμβάνει την τήρηση των κανόνων, με έναν εκ των σημαντικότερων να είναι ο τρόπος αποφυγής πολλαπλών συναλλαγών με το ίδιο νόμισμα. Κανονικά το δίκτυο θα απέρριπτε μία τέτοια απόπειρα, όμως εάν στο blockchain είχε προστεθεί το «δηλητηριώδες» block, θα κατέστρεφε το λογισμικό οποιουδήποτε χρήστη Bitcoin Core που θα το λάμβανε.