Αναλυτές της Goldman Sachs, αναφέρουν ότι λόγω της αύξησης της απόδοσης των ομολόγων από τις αρχές του 2022 και των αυξημένων ροών στα αμοιβαία κεφάλαια, τα αμερικανικά νοικοκυριά θα μπορούσαν να αποσύρουν έως και 1,1 τρισ. δολάρια από τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές μες στο 2023!

Την Τετάρτη, η Fed αύξησε κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκιά της, για ένατη φορά από τον Μάρτιο του 2022.

Στο μεταξύ, το 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ έχει εκτιναχθεί από το περίπου 1,5% στις αρχές του 2022 πέριξ του 3,468%, επίπεδα που έχουν να εμφανιστούν από την κρίση του 2008.

Ο συνδυασμός αυξήσεων των επιτοκίων και «ξεπουλήματος» των μετοχών δεν προμηνύει καθόλου ευχάριστα πράγματα για την παγκόσμια οικονομία.

“Οι τρέχουσες αποδόσεις της αγοράς δείχνουν ότι η εποχή του ‘There is No Alternative’ έχει παρέλθει – πλέον υπάρχουν λογικές εναλλακτικές λύσεις έναντι των μετοχών”, παρατήρησαν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

“Αν και η ζήτηση για χρηματιστηριακούς τίτλους αποδείχθηκε ανθεκτική εν μέσω της μεγάλης αύξησης των επιτοκίων το 2022, πιστεύουμε ότι οι ετήσιες ροές προς αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς και ομολόγων σηματοδοτούν μια στροφή των νοικοκυριών από τις μετοχές προς εναλλακτικές λύσεις”, επισήμαναν.

">

 Το μοντέλο που εφάρμοσε η Goldman Sachs για να εκτιμήσει τη ζήτηση για τις μετοχές βασίζεται στην απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ και στα ποσοστά ιδιωτικής αποταμίευσης. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι μεγαλύτερες αποδόσεις και οι χαμηλότερες αποταμιεύσεις συνήθως συνδέονται με μείωση της ζήτησης για χρηματιστηριακούς τίτλους.

Στο βασικό της σενάριο η Goldman Sachs “βλέπει” καθαρές πωλήσεις μετοχών ύψους 750 δισ. δολαρίων για φέτος, ενώ εκτιμά πως η απόδοση του 10ετούς θα σκαρφαλώσει στο 4,2% μέχρι το τέλος του έτους και το ποσοστό ιδιωτικής αποταμίευσης θα ενισχυθεί στο 5,3% από 4,5%.