Συνολικά 465 δις. δολ. «εξαερώθηκαν» σε λίγες ώρες από τις τραπεζικές μετοχές στις ΗΠΑ δημιουργώντας έντονες ανησυχίες ότι η  «φούσκα» της αμερικανικής οικονομίας θα «σκάσει» και θα συμπαρασύρει μαζί της ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι επιπτώσεις της πτώχευσης τόσο της Silicon Valley Bank όσο και της Signature Bank δεν έχουν ακόμα καταμετρηθεί καθώς κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν θα ακολουθήσουν κι άλλες τράπεζες που θα καταρρεύσουν από τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων αλλά και την αιμορραγία των κρατικών ομολόγων.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το «ντόμινο».

Τα χρηματιστήρια παγκοσμίως μέσα σε δύο μέρες, απώλεσαν κεφαλαιοποίηση της τάξης των 465 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι δύο τράπεζες που κατέρρευσαν λογίζονται ως περιφερειακές και εξυπηρετούσαν συγκεριμένους κλάδους- τεχνολογικές startups, αλλά όλο αυτό προκάλεσε έντονες «αναταράξεις», που μεταξύ άλλων προκάλεσαν ανησυχητικές απώλειες και για την τράπεζα First Republic Bank (περίπου 70%), οι ρευστοποιήσεις των τραπεζικών τίτλων ήταν χειμαρρώδεις.

Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και το ζήτημα της Credit Suisse, η οποία ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ τον ετήσιο ισολογισμός της κατόπιν απαίτησης της αμερικανικής SEC!

Δηλαδή η SEC (Η Επιτροπή αμερικανικής κεφαλαιαγοράς) θεώρησε πως η δημοσίευσή του θα προκαλούσε επιπλέον πανικό!

Στις αγορές της Ασίας το κόκκινο χρώμα κυριαρχεί στα ταμπλό ενώ, αντίθετα, στο άνοιγμά των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σημειώνεται μικρή μεν – άνοδος δε.

Ειδικότερα, οι μετοχές των εταιριών ακινήτων και τεχνολογίας οδήγησαν σε άνοδο τις ευρωπαϊκές αγορές στο ξεκίνημα των συναλλαγών ύστερα από ξεπούλημα τριών ημερών στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,1% στις 10:13 ώρα Ελλάδας, αφού μία ημέρα νωρίτερα κατέγραψε βουτιά 2,4%.

">