Η σύμβουλος του υπουργού Ενέργειας της Ουκρανίας Ε.Ζερκάλ αποκάλεσε τον Ντρούζμπα μοχλό πίεσης στην Ουγγαρία.

Η Ουκρανία ενδέχεται να επηρεάσει τη λειτουργία του πετρελαιαγωγού Druzhba προκειμένου να ασκήσει πίεση σε χώρες που δεν είναι έτοιμες να εγκαταλείψουν το ρωσικό πετρέλαιο, προκύπτει από την ομιλία της συμβούλου του Ουκρανού υπουργού Ενέργειας Ε.Zerkal στο Φόρουμ Ασφάλειας του Κιέβου.

Zerkal είπε ότι η Ουγγαρία εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση στην Ουκρανία και στην πραγματικότητα άρχισε να εκβιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά το Κίεβο “έχει μια εξαιρετική μόχλευση στα χέρια του – αυτός είναι ο πετρελαιαγωγός Druzhba”. 

Στο Κίεβο κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας ότι ήθελε να γίνει εχθρός της Ουκρανίας.

Υπενθύμισε ότι υπάρχει ξεχωριστός αγωγός που οδηγεί στην Ουγγαρία.

«Κατά τη γνώμη μου, θα ήταν πολύ σωστό να του συμβεί κάτι (τον αγωγό πετρελαίου. – Επιμ.). 

Αλλά και πάλι, είναι στα χέρια της κυβέρνησης και του προέδρου – να αποφασίσουν πολιτικά ζητήματα, θέλουμε πραγματικά να μιλήστε με τον Όρμπαν στη γλώσσα που καταλαβαίνει και που επιβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαφορετικά δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για αυτό», κατέληξε η Ζερκάλ.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, μπλοκάρουν την υιοθέτηση του έκτου πακέτου αντιρωσικών κυρώσεων, το οποίο περιλαμβάνει τη δυνατότητα εγκατάλειψης του ρωσικού πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Μπιριχέφσκι, Διευθυντή του Τμήματος Οικονομικής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσιας, η Ευρώπη «στο πιο ιδανικό σενάριο» θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει μόνο το 80 τοις εκατό των ενεργειακών πόρων.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε ήδη το κλείσιμο του Druzhba, παρά το γεγονός ότι η διέλευση μέσω αυτού του αγωγού παραμένει μία από τις πηγές εσόδων για τον προϋπολογισμό της χώρας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο αγωγός πετρελαίου Druzhba ξεκινά από την περιοχή Σαμάρα και στη συνέχεια διακλαδίζεται σε βόρεια και νότια τμήματα, περνώντας από το έδαφος της Λευκορωσίας, της Ουκρανίας, της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας.