Η υιοθέτηση μιας ακόμη πιο εποικοδομητικής και ρεαλιστικής στάσης από τους εταίρους μας, ειδικά σε θέματα αναπτυξιακής και κοινωνικής στήριξης, καθώς και η αντιμετώπιση μιας τυχόν οριακής απόκλισης στην εξέλιξη του χρέους, θα αποτελέσουν τους καταλύτες για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, εκτίμησε ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς μιλώντας σε πελάτες της Εθνικής Τράπεζας σε δείπνο που διοργανώθηκε το βράδυ της Κυριακής, στη Θεσσαλονίκη.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι η απομόχλευση στην ελληνική οικονομία είναι σημαντικά  — 20%  κατά μέσο όρο συγκριτικά με το 2007– μικρότερη σε σχέση με χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα δημοσιονομικής ή χρηματοπιστωτικής εξυγίανσης (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία). Το γεγονός αυτό αντανακλά τις συντηρητικότερες πολιτικές χορηγήσεων που ακολούθησαν οι ελληνικές τράπεζες με θετική επίδραση στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου, καθώς και στην εστίαση στο relationship και όχι στο transactional banking.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα απώλεσε περίπου 100 δισ. ευρώ ιδιωτικών καταθέσεων από τα μέσα του 2009 έως και τον Ιούνιο του 2012, ενώ παρά την ανάκαμψη από τα μέσα του 2012, η καθαρή απώλεια υπερβαίνει τα 90 δισ. ευρώ για το σύστημα. Ο δανεισμός από την ΕΚΤ και μέσω ELA υποκατέστησε τεχνικά, αλλά όχι λειτουργικά, το έλλειμμα ρευστότητας. Η αύξηση της καταθετικής βάσης και η αποκατάσταση της αποδοχής, κατευθείαν από την ΕΚΤ, των υφιστάμενων τίτλων προς ενεχυρίαση με καλύτερους όρους, επέτρεψαν τον περιορισμό  της εξάρτησης από το Ευρωσύστημα και τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης για τις τράπεζες ήδη από τα τέλη του 2012.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr