ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κύπρος, Ίμια, Oruc Reis, Κάσος. Εθνική συνήθεια έγινε η υποχώρηση...

Λάδι: Έρχονται ξαφνικές αυξήσεις τιμών τους επόμενους μήνες – Οι προβλέψεις

Ρεκόρ στις τιμές του «υγρού χρυσού»

Λάδι: Έρχονται ξαφνικές αυξήσεις τιμών τους επόμενους μήνες – Οι προβλέψεις

Σημαντικά έχουν επηρεάσει την παραγωγή ελαιόλαδου στις χώρες της Μεσογείου οι ακραίες καιρικές συνθήκες λόγω κλιματικής αλλαγής.

Ενδεικτικά, η Ισπανία η οποία προμηθεύει περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής, παράγει συνήθως σε κάθε συγκομιδή 1,3 έως 1,5 εκατ. μετρικούς τόνους ελαιόλαδου, ενώ για την περσινή περίοδο απέδωσε μόλις 666.000 μετρικούς τόνους, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής.

Οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στην Ανδαλουσία διαμορφώθηκαν στα 7,8 ευρώ ανά κιλό στις 19 Απριλίου, σύμφωνα με τον δείκτη αναφοράς της Mintec, μειωμένη από τα 8 ευρώ που ήταν τον Μάρτιο.

Ωστόσο, οι αναλυτές τονίζουν ότι η μείωση των αποθεμάτων του ελαιόλαδου πιθανότητα θα παρατείνει την επισφάλεια στην αγορά και θα οδηγήσει σε ξαφνικές αυξήσεις τιμών τους επόμενους μήνες.

«Η τάση είναι πτωτική αυτή τη στιγμή, αλλά καθώς η σεζόν περνάει και απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από την περίοδο συγκομιδής, οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι θα εξαντληθούν τα αποθέματα. Οι τιμές πέφτουν αυτή τη στιγμή, αλλά οι καταναλωτές θα αρχίσουν να αγοράζουν. Και όταν αγοράζουν έναντι μειωμένων όγκων, τότε οι τιμές θα εκτοξευθούν» αναφέρει ο Κάιλ Χόλαντ, αναλυτής στον όμιλο έρευνας αγοράς Mintec.

Η άνοδος ρεκόρ στις τιμές του ελαιόλαδου οφείλεται κατά βάση στην κλιματική αλλαγή, επισημαίνει η επικεφαλής κλιματικής πολιτικής στο think tank Green Aliance Έλενα Μπέντε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.