Η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup κάθε άλλο παρά θετική ήταν για την «ελληνική υπόθεση» όπως προκύπτει από  τις διαρροές ανώτατων αξιωματούχων που μετέχουν το τελευταίο διάστημα στις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση αξιωματούχου που χαρακτήρισε  τη συζήτηση για την Ελλάδα «φρικτή» (awful discussion). Ο ίδιος φέρεται να αποκάλυψε σε δημοσιογράφους του Reuters  και της Deutsche Welle πως επί της ουσίας υπάρχουν επτά χώρες μέλη της ευρωζώνης που είναι αντίθετες σε νέα βοήθεια προς τη χώρα μας.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η εικόνα σε επίπεδο Ευρωζώνης  είναι ακόμα πιο άσχημη, καθώς  τα «στρατόπεδα» έχουν πια ξεκάθαρα περιχαρακωθεί, με τις «μικρές» λεγόμενες  να αντιδρούν στις «εντολές» από  το Βερολίνο, και τη γερμανική κυβέρνηση να «στηρίζει» άτυπα την άκαμπτη στάση προς την Ελλάδα – και δευτερευόντως προς κάθε «ανίσχυρο», ακόμα και προς την Ισπανία – της Ολλανδίας και της Φινλανδίας. Ενδεικτική η δημόσια τοποθέτηση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών που θεωρεί ως «ιδανική λύση» για την Ελλάδα την πλήρη διαχείριση όλης της οικονομικής πολιτικής από επιτροπεία της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Πλην όμως ακόμα κι εδώ  υπάρχει «ρήγμα» καθώς το ΔΝΤ διαφωνεί σε καίρια θέματα με τους Ευρωπαίους ως προς την αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας. Την Τετάρτη την «θέση» του ΔΝΤ ανέλαβε να την… περάσει η Wall Street Journal, με δημοσίευμα περί σεναρίου για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, σενάριο που έσπευσε να διαψεύσει η Κομισιόν άμεσα!

Υπό αυτές τις συνθήκες πολλοί εκτιμούν πως ούτε στις 12 Νοεμβρίου  και στο νέο Eurogroup θα βρεθεί κοινός τόπος και θα ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να επανέρχονται σενάρια είτε για εκταμίευση της δόσης τον… Δεκέμβριο, είτε για «σπάσιμό» της, σε μια μικρότερη δόση τώρα και τα… ρέστα στο εγγύς μέλλον και υπό νέες προϋποθέσεις.

Την ίδια ώρα κυκλοφορούν  και σενάρια για μη σύγκλιση ενδιάμεσου έκτακτου Eurogroup στις 8 Νοεμβρίου και υπό τον όρο πως μέχρι τότε θα έχει «κλείσει» και η έκθεση της Τρόικας για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Αντ’ αυτής ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μια νέα συνεδρίαση του EuroWorking Group, πιθανότατα στις 6 Νοεμβρίου, αλλά εάν και εφόσον έχουν επιλυθεί μέχρι τότε τα «πολιτικά θέματα στην Ελλάδα…»

Ενδιαφέρον πάντως θα έχει και το κατά πόσον η «ελληνική  υπόθεση» θα συζητηθεί στη Σύνοδο των G20 στο Μεξικό, αυτό το Σαββατοκύριακο. Η Ελλάδα δεν είναι ανάμεσα στα θέματα της ατζέντας αλλά θεωρείται βέβαιο πως ηκατάσταση θα συζητηθεί στο περιθώριο της συνάντησης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr