Σε ανάλυσή της η Moody’s τονίζει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας η επίτευξη των στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) είναι πιστωτικά θετική. Τονίζει μάλιστα ότι σταδιακά μειώνεται το μέγεθος των NPEs που βαραίνει τον ισολογισμό τους.

Η έκθεση προβλέπει μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) περίπου 45% ως το τέλος του 2019 και των NPEs κατά περίπου 35%.

Η μείωση των NPLs και εν τέλει των NPEs είναι η σημαντικότερη πρόκληση για τις τράπεζες και θα απαιτήσει σημαντική οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα δυο χρόνια. Είναι όμως απαραίτητη, τονίζει η Moody’s για να βελτιωθεί η οικονομική υγεία των τραπεζών και να απελευθερωθούν κεφάλαια για στήριξη παραγωγικών κλάδων.

Τα NPEs στο σύστημα διαμορφωνόταν στα 99,1 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2017 ή στο 56% του ΑΕΠ, υπεραποδίδοντας το στόχο των NPEs για 99,9 δισ. ευρώ, κατά 800 εκατ. ευρώ.

Ο στόχος ήταν πιο φιλόδοξος σε σχέση με τους στόχους που τέθηκαν το 2016, παρά τις χειρότερες μακροοικονομικές εκτιμήσεις.

Η μείωση των προβληματικών δανείων είναι απαραίτητη για να βελτιωθεί η χρηματοοικονομική θέση των ελληνικών τραπεζών και να απελευθερωθεί κεφάλαιο για την υποστήριξη των παραγωγικών οικονομικών τομέων.

Ωστόσο οι αναλυτές του οίκου σπεύδουν να προειδοποιήσουν για το ρίσκο επίτευξης συνολικά των στόχων εν μέσω ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος κι δεδομένου ότι η πλειονότητα της μείωσης πρέπει να γίνει τη διετία 2018-19.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οπως αναφέρει πως «ακόμα και αν οι τράπεζες πιάσουν το στόχο για NPLs στο 21% του χαρτοφυλακίου στα τέλη του 2019, θα συνεχίσουν να έχουν ένα από τα υψηλότερα επίπεδα προβληματικών δανείων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που περιορίζει τις ανοδικές προοπτικές για την πιστοληπτική τους διαβάθμιση».