Aυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν από σήμερα οι 25 χώρες της ΕΕ που έχουν υπογράψει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και – επι ποινή οικονομικών και άλλων κυρώσεων – πρέπει να εμφανίζουν ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

  Η Ελλάδα που βρίσκεται ούτως ή άλλως στη μέγγενη της δημοσιονομικής προσαρμογής, εφαρμόζοντας σκληρά μέτρα λιτότητας, θα αναγκασθεί να κυνηγήσει ακόμη πιο υψηλούς στόχους, Αναπόφευκτα θα χρειασθούν νέες περικοπές και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα δυσχερανουν – αντί να διευκολύνουν –  την αναθέρμανση της οικονομίας.

  Το Σύμφωνο, που  υπεγράφη στις 2 Μαρτίου στις Βρυξέλλες κατ’ απαίτηση της Γερμανίας, προκειμένου να συνεχίσει να στηρίζει τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης- προβλέπει την καθιέρωση «χρυσού δημοσιονομικού κανόνα» για τη δημοσιονομική ισορροπία και την επιβολή κυρώσεων σε χώρες που θα έχουν έλλειμμα πάνω από 3% του ΑΕΠ.

  Είναι νομικά δεσμευτικό για τις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ οι χώρες της ΕΕ που το υπέγραψαν (όλες πλήν Μ. Βρετανία και Τσεχίας) έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

  Οι εθνικοί προϋπολογισμοί θα θεωρείται ότι είναι ισοσκελισμένοι ή πλεονασματικοί, μόνο εάν το ετήσιο διαρθρωτικό έλλειμμα (το δημοσιονομικό έλλειμμα αν εξαιρεθούν οι επιπτώσεις του οικονομικού κύκλου) δεν ξεπερνά το 0,50% του ΑΕΠ.

  Οι χώρες με δημόσιο χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ υποχρεούνται να το μειώνουν κατά 5% ανά έτος. Οποιες είναι κάτω από αυτό το όριο, μπορούν να έχουν υψηλότερα διαρθρωτικά ελλείμματα, έως και 1% του ΑΕΠ.

  Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα επιβλέπει την εφαρμογή της υλοποίησης του «χρυσού κανόνα» σε εθνικό επίπεδο. Οι αποφάσεις του θα είναι δεσμευτικές και μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμα και την επιβολή προστίμου, έως 0,1% του ΑΕΠ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr