Οι περίπου 1,4 εκατομμύρια δικαιούχοι επιδομάτων, θα πρέπει να ξεχάσουν όσα ξέρουν, καθώς το προσεχές διάστημα το 50% από το ποσό που λαμβάνουν κάθε μήνα θα είναι σε προπληρωμένη κάρτα ενώ το υπόλοιπο 50% σε μετρητά.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας που σχεδιάζει το συγκεκριμένο σύστημα πληρωμών είναι αυτό να εφαρμοστεί από το 2024.

Σε αυτό θα περιλαμβάνονται περισσότερα από 10 επιδόματα, μεταξύ των οποίων τα επιδόματα ανεργίας, το επίδομα παιδιού, το εγγυημένο εισόδημα, τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας και – αυτό φυσικά θα εξαρτηθεί – το επίδομα θέρμανσης.

Τα επιδόματα αυτά καταβάλλονται στους δικαιούχους από τον ΟΠΕΚΑ και τη ΔΥΠΑ και το σύνολό τους ανέρχεται στα 368 εκατ. ευρώ μηνιαίως, δηλαδή ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ το έτος.

Οι υπηρεσίες γνωρίζουν μόνο το ποσό που πληρώνουν και δεν ξέρουν τους δικαιούχους, έτσι θα φανεί με την προπληρωμένη κάρτα ποιοι τα παίρνουν, δηλαδή ποιοι είναι δικαιούχοι, αφού η κάρτα θα είναι ονομαστική και δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κανέναν άλλο παρά μόνο από τον κάτοχό της.

Πώς θα χρησιμοποιείται η προπληρωμένη κάρτα από τους δικαιούχους

Το ποσό που θα μπαίνει στην προπληρωμένη κάρτα δεν θα μπορεί να το πάρει ο δικαιούχος από την τράπεζα, δηλαδή δεν θα μπορεί να γίνει ανάληψη, όπως συμβαίνει σήμερα για όλο το ποσό.

Η αλλαγή θα είναι ότι το 50% των επιδομάτων με την προπληρωμένη κάρτα θα συνδέεται αυτόματα με την πληρωμή πολλών άλλων αναγκών, όπως αγορές τροφίμων στα σούπερ μάρκετ και πληρωμές λογαριασμών μέχρι σχολικά είδη, εστίαση, μετακινήσεις κ.λπ.

Το άλλο 50% που θα μένει από τα επιδόματα και θα μπορεί να το πάρει ο δικαιούχος από την τράπεζα, δηλαδή θα μπορεί να γίνει ανάληψη, θα συνδυαστεί με επιπλέον κίνητρα όπως εκπτώσεις για αγορά προϊόντων πρώτης ανάγκης ή με αυξημένο επίδομα θέρμανσης, αλλά μόνο στην περίπτωση που θα «ξοδεύεται» με ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στόχος είναι η κυβέρνηση να γνωρίζει ποιος παίρνει και τι παίρνει από το κράτος, ώστε μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια να έρθουν και άλλα μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας.