Στις 26 Απριλίου, η ισραηλινή εταιρεία Delek ανακοίνωσε ότι είχε υπογράψει ένα μνημόνιο συμφωνίας με τον ενεργειακό βραχίονα της Mubadala, το ανεξάρτητο fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με βάση το οποίο πωλείται το 22% του ισραηλινού κοιτάσματος Tamar.

H Delek προσπαθούσε να πουλήσει το μερίδιο της για αρκετό καιρό, προκειμένου να ανταποκριθεί στις κυβερνητικές αντιμονοπωλιακές απαιτήσεις, δεδομένου ότι η εταιρεία επενδύει επίσης στο αγωγό αερίου του Ισραήλ, Leviathan.

Τον Μάρτιο, τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν ότι θα δημιουργήσουν ένα ταμείο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να επενδύσουν σε ισραηλινή ενέργεια και άλλους στρατηγικούς τομείς, και η συμφωνία του Delek αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία αφότου οι δύο χώρες εξομάλυναν τις σχέσεις τους τον περασμένο Σεπτέμβριο, μέσω των ιστορικών συμφωνιών του Αβράαμ.

Όμως το πιο σημαντικό με αυτή την συμφωνία είναι ο διπλωματικός και στρατιωτικός ρόλος που αποκτάνε τα ΗΑΕ στην Μεσόγειο.

Μέχρι πρόσφατα, το Αμπού Ντάμπι φάνηκε να έχει σε περιορισμένους τομείς συμμετοχή σε αυτήν την περιοχή, όπως η μείωση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Λιβύηλόγω της δημιουργίας της μεταβατικής κυβέρνησης στην Τρίπολη.

Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, η Ελλάδα φιλοξένησε μια πολυεθνική άσκηση στην οποία τα αεροσκάφη των ΗΑΕ πέταξαν μαζί με ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου φιλοξένησε κορυφαίους διπλωμάτες από τα ΗΑΕ, το Ισραήλ και την Ελλάδα για να συζητήσουν την περιφερειακή συνεργασία.

Η Dana Gas των ΗΑΕ πήρε και αιγυπτιακό θαλάσσιο οικόπεδο

Στο ενεργειακό πεδίο, η Dana Gas των ΗΑΕ είχε προηγουμένως αποκτήσει την εκμετάλλευσης την αιγυπτιακής θαλάσσιας ζώνης που εφάπτεται με την παλαιστινιακή.

Οι γεωτρήσεις του 2019 είχαν αποτύχει να βρουν υδρογονάνθρακες και μέχρι πριν μερικές εβδομάδες πριν τις Συμφωνίες του Αβράαμ παρατηρητές υπέθεταν ότι η εταιρεία θα παραδώσει το μερίδιό της και την άδειά της.

Όμως τώρα η Dana ισχυρίζεται ότι το θαλάσσιο οικόπεδο μπορεί να έχει σημαντικά ενεργειακά αποθέματα.

Εδώ πρέπει να προσθέσουμε πως παρά την παγκόσμια τάση για απομάκρυνση από το πετρέλαιο και αντίθετα στην αύξηση χρήσης του φυσικού αερίου, τα ΗΑΕ έχουν αυξήσει την παραγωγή τους και στα δύο.

ΜΜΕ αναφέρουν μάλιστα πως τα ΗΑΕ σκέφτονται να εγκαταλείψουν τον OPEC για να μην έχον περιορισμούς στην παραγωγή.

Η αύξηση στην παραγωγή φυσικού αερίου έχει ως στόχο να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από το αντίπαλο Κατάρ, του οποίου οι προμήθειες έχουν βοηθήσει επί μακρόν στην ηλεκτροδότηση της μητρόπολης του Dubai ακόμα και κατά την περίοδο του εμπάργκο κατά της Ντόχα.

Ακόμα και οι Καταριανοί έχουν γίνει μικροί παίκτες στην Μεσόγειο έχοντας αποκτήσει το 40% ενός πεδίου που ανακάλυψε η αμερικανική Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αυτή την στιγμή τα ισραηλινά πεδία παράγουν τόσο πολύ φυσικό αέριο που χρειάζονται πρόσθετες εξαγωγικές αγορές για να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!