Αρκετοί είναι οι επαγγελματίες που επιλέγουν την εφάπαξ καταβολή ολόκληρης της επιστρεπτέας προκαταβολής, εκμεταλλευόμενοι την έκπτωση 15% επί του συνολικού ποσού.

Συγκεκριμένα μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες από την έκδοση των εκκαθαριστικών, 210.170 ΑΦΜ εξόφλησαν συνολικές οφειλές 241 εκατομμυρίων ευρώ. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι 71.590 επιχειρήσεις ήδη έχουν εξοφλήσει εφάπαξ το σύνολο των οφειλών εκμεταλλευόμενες την έκπτωση 15%.

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων οι οποίες επέλεξαν την εφάπαξ καταβολή της οφειλής τους τακτοποιησαν ποσά μικρής αξίας, τα οποία ήταν από 100 έως και 500 ευρώ. Ωστόσο υπάρχουν και τουλάχιστον 5 ΑΦΜ με μεγάλες οφειλές ύψους 200.000- 300.000 ευρώ που πλήρωσαν με 15% έκπτωση.

Ήδη οι 605.530 δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής γνωρίζουν το επιστρεπτέο ποσό που τους αναλογεί και πλέον εως τις 29 Ιουλίου θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα επιλέξουν την εφάπαξ πληρωμή ή την τακτοποίηση του ποσού με εως και 96 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διασταυρώσεις σε τουλάχιστον 43.371 Α.Φ.Μ. τα οποία έλαβαν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ωστόσο οι έλεγχοι έδειξαν παραβίαση της υποχρεωτικής ρήτρας απασχόλησης ή υπέβαλαν ψευδή στοιχεία για τον τζίρο τους.

Όσοι διαπιστωθεί μετά και το νέο κύκλο διασταυρώσεων ότι δεν τηρούσαν τα κριτήρια, απειλούνται με βαριά πρόστιμα, ακόμα και με επιστροφή του ποσού που πήραν και μάλιστα εντόκως, από την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης.

Η ΑΑΔΕ είχε αποστείλει στον ελεγκτικό μηχανισμό οδηγίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν τήρησαν τους όρους (διατήρηση προσωπικού) και τι θα πρέπει να κάνουν εφόσον διαπιστώσουν υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης ή υποβολή ψευδών στοιχείων.

Σύμφωνα με τις οδηγίες:

α) Γίνεται άμεσα απαιτητό το σύνολο της χορηγηθείσας ενίσχυσης στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν είναι δικαιούχος ή δεν τήρησε τους όρους της απόφασης για τη διατήρηση του προσωπικού.

β) Το υπερβάλλον ποσό της ενίσχυσης στην περίπτωση που η επιχείρηση είναι δικαιούχος μικρότερου ποσού από το χορηγηθέν επιστρέφεται εντόκως από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης, με το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα ανωτέρω ισχύουν και για την επιστροφή του συνόλου της χορηγηθείσας ενίσχυσης, σε περίπτωση που δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Στην περίπτωση που έχει εκδοθεί τίτλος είσπραξης του επιστρεπτέου ποσού και η σχετική ταυτότητα οφειλής και από τον έλεγχο προκύψει ότι:

Η επιχείρηση δεν ήταν δικαιούχος της ενίσχυσης: Τότε το επιστρεπτέο ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος τίτλος είσπραξης για την άμεση επιστροφή του συνόλου της ενίσχυσης εντόκως, ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό.

Η επιχείρηση είναι δικαιούχος μικρότερου ποσού ενίσχυσης: Υπολογίζεται από την ΑΑΔΕ το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που έλαβε ο δικαιούχος. Το υπερβάλλον ποσό που τυχόν καταβλήθηκε έναντι του αρχικού τίτλου είσπραξης δεν επιστρέφεται, αλλά πιστώνεται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για τις παραπάνω περιπτώσεις οι επιχειρήσεις χάνουν την έκπτωση 15% στην εφάπαξ καταβολή.