Με ρεπορτάζ το Bloomberg επιβεβαιώνει τα στοιχεία που δημοσίευσε το pronews.gr για το ρόλο των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών στο «σπάσιμο» του εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ έχει αναπτυχθεί ένα εξελιγμένο σύστημα από τη Ρωσία για να παρακάμψει τις κυρώσεις της Δύσης και να συνεχίσει να εμπορεύεται πετρέλαιο στον αναπτυσσόμενο κόσμο, σε τιμές που ξεπερνούν το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι.

">

Αυτό το σύστημα χρησιμοποιεί έναν «σκιώδη στόλο» πλοίων που μεταφέρουν το ρωσικό πετρέλαιο, αποφεύγοντας ουσιαστικά τους κανονισμούς που υποστηρίζουν το πλαφόν. Όπως έχει αναφέρει ήδη με ρεπορτάζ του το pronews.gr πολλά απ’ αυτά τα πλοία είναι ελληνικά, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει ζητήσει να εξαιρεθούν από τις κυρώσεις οι Έλληνες εφοπλιστές, ένα αίτημα που δεν έγινε δεκτό.

Από τις αρχές του 2023, τα τάνκερ του σκιώδους στόλου έχουν μεταφέρει συνολικά περίπου το 45% του ρωσικού πετρελαίου.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα διαδραματίζει έναν από τους βασικούς ρόλους στη μεταφορά πρώτων υλών από τη Ρωσική Ομοσπονδία, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία παρακολούθησης πλοίων.

Από τον Ιανουάριο, τα ελληνικά πλοία έχουν μεταφέρει συνολικά το 20% του συνόλου των προμηθειών πετρελαίου από τη Ρωσία και σχεδόν το ένα τρίτο των εξαγωγών πρώτων υλών της ναυαρχίδας της κατηγορίας, Urals oil.