Ένα πρόσωπο που εδώ στην Ελλάδα θυμόμαστε καλά για τις απαισιόδοξες προβλέψεις του για το μέλλον της ευρωπαϊκής, αλλά και της ελληνικής κρίσης χρέους, ο Νουριέλ Ρουμπινί, έχει εστιάσει σε απειλές για όλη την ανθρωπότητα.

Παραμένει βέβαια το ίδιο απαισιόδοξος – αν και δεν μοιάζει να απολαμβάνει το παρατσούκλι «Mr Doom» («Κύριος Καταστροφή»), που έχουν δώσει στον αναλυτή.

Ο Ιρανο-αμερικανός αναλυτής στο νέο βιβλίο με τον τίτλο «MegaThreats» («Μεγα-απειλές»), ενώ υποστηρίζει ότι ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει.

Λέει πως ο κόσμος έχει αλλάξει από την εποχή που μεγάλωνε ο ίδιος: «Μεγαλώνοντας δεν ανησυχούσα για έναν πόλεμο μεταξύ μεγάλων δυνάμεων ή για έναν πυρηνικό χειμώνα, καθώς είχαμε ύφεση μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Δύσης. Δεν άκουγα τότε τις λέξεις κλιματική αλλαγή ή παγκόσμια πανδημία. Και κανείς δεν ανησυχούσε μήπως τα ρομπότ θα αναλάβουν τις περισσότερες δουλειές.

 » Είχαμε πιο ελεύθερο εμπόριο και παγκοσμιοποίηση, ζούσαμε σε σταθερές δημοκρατίες, ακόμα κι αν δεν ήταν τέλειες. Το χρέος ήταν πολύ χαμηλό, ο πληθυσμός δεν ήταν σε τέτοιες διαστάσεις, τα συστήματα συνταξιοδότησης και υγειονομικής περίθαλψης απέδιδαν. Σε έναν τέτοιο κόσμο μεγάλωσα. Και τώρα πρέπει να ανησυχώ για όλα αυτά τα πράγματα – όπως και όλοι οι άλλοι».

Αυτά τα ζητήματα, όπως λέει, απασχολούν και τους διεθνείς θεσμούς και εξηγεί ότι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος έχει ξεκινήσει:

«Στη συνεδρίαση του ΔΝΤ στη Νέα Υόρκη, ο οικονομικός ιστορικός Νάιαλ Φέργκιουσον είπε σε μια ομιλία του εκεί, ότι θα ήμασταν τυχεροί αν είχαμε μια οικονομική κρίση όπως τη δεκαετία του 1970 – και όχι έναν πόλεμο όπως τη δεκαετία του 1940» και τονίζει ότι «ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ουσιαστικά ξεκινήσει, σίγουρα στην Ουκρανία και στο διαδίκτυο».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι προτεραιότητες που πρέπει να έχουν τώρα οι παγκόσμιοι ηγέτες είναι πόλεμος στην Ουκρανία και η παγκόσμια ύφεση με τον πληθωρισμό που εκτινάσσεται. Η Ευρωζώνη, λέει ο Ρουμπινί, «βρίσκεται ήδη σε ύφεση, και νομίζω ότι θα είναι μακρά και άσχημη».

 Οι μεγάλες δυνάμεις θα πρέπει να αποφασίσουν ποιες συμμαχίες θα κρατήσουν. «Η Ευρώπη δεν θα μπορεί να είναι και με την Κίνα και με τις ΗΠΑ», τονίζει.

Αλλά και η Γερμανία, λέει ο Ρουμπινί, έκανε λάθος να βασιστεί τόσο πολύ στην ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία και ότι τώρα επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος με την Κίνα, η οποία αυξάνει την οικονομική, χρηματοπιστωτική και εμπορική της δύναμη σε όλο τον πλανήτη.

Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία, ο Ρουμπινί λέει ότι είμαστε σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με τη δεκαετία του ‘70. «Τότε δεν είχαμε το ίδιο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος. Εάν οι κεντρικές τράπεζες αυξήσουν τα επιτόκια τώρα για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, θα φτάσουμε σε χρεωκοπία πολλών εταιρειών, σκιωδών τραπεζών και κυβερνητικών ιδρυμάτων. Σήμερα τα γεωπολιτικά σοκ είναι περισσότερα, κάτι που επηρεάζει την πετρελαϊκή κρίση. Απλά φανταστείτε τον αντίκτυπο μιας κινεζικής επίθεσης στην Ταϊβάν, η οποία παράγει το 50% των ημιαγωγών στον κόσμο και το 80% ημιαγωγών υψηλής τεχνολογίας. Αυτό θα ήταν ένα πραγματικό παγκόσμιο σοκ. Σήμερα βασιζόμαστε περισσότερο στους ημιαγωγούς παρά στο πετρέλαιο».

Οι κεντρικές τράπεζες, εκτιμά, ότι δεν έχουν πολλές επιλογές. Μπορούν να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού ή μπορούν να «εξαφανιστούν» και να μειώσουν τα επιτόκια φοβούμενες μια ύφεση, λέει.

Τέλος, για το μέλλον της Δημοκρατία ο Ρουμπινί λέει ότι ανησυχεί πολύ – και κάνει μια αναφορά στην Ελλάδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Σε συνθήκες κρίσης πάντα εμφανίζεται κάποιος που το παίζει Σωτήρας και κατηγορεί για όλα τους ξένους. Αυτό ακριβώς έκανε ο Πούτιν με την Ουκρανία. Ο Ερντογάν θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με την Ελλάδα του χρόνου και να προσπαθήσει να δημιουργήσει κρίση γιατί διαφορετικά μπορεί να χάσει τις εκλογές.