Ένας πλάτανος 850 ετών (!) ανήκει στην κατηγορία των μνημειακών δέντρων σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη Ζάγκα, Καθηγητή του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ζάγκας εξιστορεί πως τον Δεκέμβριο του 2018 βρέθηκε στην Βερδικούσια Ελασσόνας σε συνεννόηση με τον κ. Αθανάσιο Δήμκο και «μέτρησε» την ηλικία του γεροπλάτανου στη θέση « Άη Γιώργης» του Δημοτικού Διαμερίσματος Βερδικούσιας του Δήμου Ελασσόνας.

«Σκοπός της επίσκεψής μας αυτής, ήταν η αξιολόγηση Μνημειακού Δένδρου Πλατάνου (Platonus orientalis) κοντά στο Εξωκκλήσι του Άη Γιώργη και συγκεκριμένα επί του δασικού δρόμου που οδηγεί σε αυτό» σημειώνει ο κ. Ζάγκας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η ηλικία του δένδρου υπολογίστηκε σε 850 χρόνια με πιθανό σφάλμα 5%, δηλαδή μια απόκλιση θετική ή αρνητική 42 χρόνια, λόγω της μεγάλης κοιλότητας του δένδρου» τονίζει ο Καθηγητής και υπογραμμίζει πως «η γενική κατάσταση, η υγεία του δένδρου και η ζωτικότητά του κρίνεται μέτρια έως κακή, λόγω των τραυμάτων τα οποία υπέστη στη διάρκεια του πολύ μακρού βίου του αλλά και αντικειμενικά λόγω του προχωρημένου γήρατος.