Ένα πανάρχαιο κοίτασμα διαμαντιών το οποίο είναι αρχαιότερο από τη Σελήνη ανακαλύφθηκε κοντά στο κέντρο της Γης, σε βάθος περισσότερων από 410 χλμ. κάτω από την επιφάνεια. Τα διαμάντια, τα οποία βρίσκονταν εκεί για περισσότερα από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια ήρθαν στο φως μετά από μία ηφαιστειακή έκρηξη στην περιοχή Ζουίνα της Βραζιλίας.

Όμως, η ηλικία των διαμαντιών, όπως και η προέλευσή τους, δεν είχαν γίνει ποτέ αντικείμενο μελέτης έως πρόσφατα, όταν μια ομάδα επιστημόνων από όλο τον κόσμο υπέβαλε τους πολύτιμους λίθους σε «εξετάσεις» για να ανακαλύψει την πηγή του αρχαίου κοιτάσματος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα διαμάντια, λόγω της σκληρότητας και της αντοχής τους, λειτουργούν σαν «κάψουλες χρόνου», προσφέρουν στους επιστήμονες μια μοναδική ευκαιρία να κρυφοκοιτάξουν στα έγκατα της Γης, μελετώντας τα ισότοπα του ηλίου, και κυρίως στον εσωτερικό μανδύα του πλανήτη, ο οποίος υποθέτουν ότι παρέμεινε σχετικά αναλλοίωτος το διάστημα των δραματικών γεωλογικών ανακατατάξεων που ακολούθησαν τον σχηματισμό του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ανάμεσα στα συμπεράσματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science είναι και ότι στην περιοχή που εκτείνεται σε βάθος ανάμεσα στα 410 και στα 660 χλμ. από την επιφάνεια της Γης, υπάρχουν κοιτάσματα διαμαντιών, τα οποία χρονολογούνται από την εποχή που ο πλανήτης βρίσκονταν υπό διαμόρφωση.