Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, εντοσπίστηκαν στον Θερμαϊκό Κόλπο καφέ μέδουσες, καθώς συνήθως εμφανίζονται τον Ιούνιο.

Οι μέδουσες είναι το φαινόμενο που το βλέπουμε κάθε φορά καθώς τα ρεύματα μεταφέρουν τις μέδουσες και το φαινόμενο αυτό διαρκεί δύο μέρες.

Υπάρχουν μέδουσες που είναι ακίνδυνες και βοηθάνε στον καθαρισμό του βυθού της θάλασσας.

Δεν τις πιάνουμε με τα χέρια μας, δεν τις βγάζουμε στην άμμο, δεν τις θάβουμε γιατί γίνονται και εστία μόλυνσης.

Όσες έχουν πλοκάμια πρέπει να τις αποφεύγουμε καθώς τσιμπάνε.

Τι να κάνετε άμα σας τσιμπήσει μέδουσα

Βγείτε αμέσως από το νερό

Αν τα πλοκάμια της τσούχτρας είναι ακόμα στο δέρμα σας, αφαιρέστε τα προσεκτικά. Μην το κάνετε με γυμνά χέρια, αφού είναι πολύ πιθανό να τραυματιστείτε και σε άλλα σημεία. Η ερυθρίαση της περιοχής είναι κάτι φυσιολογικό και δεν πρέπει να σας ξαφνιάσει.

Σταθείτε στα ρηχά και ρίξτε άφθονο θαλασσινό νερό στο σημείο που σας τσίμπησε η τσούχτρα. Αυτό θα απενεργοποιήσει (μουδιάσει) το συγκεκριμένο σημείο. Προσοχή! Μην ρίξετε γλυκό νερό γιατί θα προκαλέσει το σπάσιμο όσων μικροσκοπικών κεντριών από τα πλοκάμια δεν έχουν σπάσει και αυτά θα απελευθερώσουν ακόμα περισσότερο δηλητήριο.

Οι μέδουσες στα τροπικά νερά έχουν πολύ πιο τοξικό τσίμπημα. (Ανάλογα με το είδος της τσούχτρας, ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα η χρήση ξυδιού να επιδεινώσει τον πόνο).

Εφόσον μπορείτε να βρείτε ξύδι, καλό είναι να το χρησιμοποιήσετε ακόμα και σε τσιμπήματα στα ελληνικά νερά. Ρίξτε άφθονο ξύδι για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Αν δεν έχετε ξύδι, τότε διαλύστε λίγη μαγειρική σόδα σε νερό και κάντε κομπρέσες. Αυτή η πρακτική μέθοδος θα σας ανακουφίσει από το αίσθημα του πόνου.

Στη συνέχεια μουλιάστε το σημείο που σας τσίμπησε η τσούχτρα μέσα σε ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κάντε επάλειψη με μια ήπια κορτιζονούχα αλοιφή.