Οι τετράποδοι φίλοι μας μπορούν να χρησιμοποιούν τη μύτη τους για να «βλέπουν» και όχι μόνο για να οσφραίνονται, σύμφωνα με όσα αναφέρει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, τα κατοικίδια σκυλιά μπορούν να λάβουν σημαντικές πληροφορίες -όπως για την κατεύθυνση, τον κίνδυνο κ.α.- μέσω της μύτης τους, ακόμα κι αν δεν μπορούν να δουν.

Κι αυτό διότι, κατά τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος του καλύτερου φίλου του ανθρώπου, φαίνεται ότι υπάρχουν σημεία που συνδέουν άμεσα τις περιοχές που σχετίζονται τόσο με την όραση όσο και με την όσφρηση.

Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι συνδέονται με το μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με την πρόσληψη των μυρωδιών και αυτό που σχετίζεται με την επεξεργασία των οπτικών πληροφοριών και της αντίληψης της απόστασης, του βάθους, του καθορισμού των χρωμάτων κ.α.

Αυτό ίσως εξηγεί τις πολύ οξυμένες αισθήσεις που φαίνεται να έχουν τα τυφλά σκυλιά. Η όσφησή τους, τους παρέχει σημαντικές πληροφορίες και έτσι σε κάποιον βαθμό αναπληρώνεται το κενό των προβλημάτων όρασης.

«Δεν έχουμε ξαναδεί σε κανένα άλλο είδος τη σύνδεση αυτών των περιοχών», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, Pip Johnson, αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικών ερευνών στο Πανεπιστήμιο του Cornell, στην Ιθάκη της Νέας Υόρκης.

Και εξηγεί: «Όταν μπαίνουμε σε ένα δωμάτιο, χρησιμοποιούμε την όραση ώστε να αντιληφθούμε που είναι η πόρτα, ποιος βρίσκεται μέσα, που είναι το τραπέζι. Σύμφωνα με την έρευνα, για τα σκυλιά η όσφρηση και η όραση συνδέονται για να αντιληφθεί το ζώο αυτά που χρειάζεται για το περιβάλλον του και να προσανατολιστεί».

Στα πειράματα που έγιναν, φάνηκε ότι τα τυφλά σκυλιά μπορούν να επιτύχουν πολλά περισσότερα από ό,τι αντιστοίχως άνθρωποι με το ίδιο πρόβλημα.

Τα πορίσματα αυτά ανοίγουν τον δρόμο για νέες, ενδιαφέρουσες έρευνες σε αυτό το πεδίο, ενώ η ίδια επιστημονική ομάδα ξεκινά σύντομα αντίστοιχες μελέτες και για τις γάτες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ίδια ερευνήτρια ανέφερε: «Οι γάτες έχουν ένα φανταστικό σύστημα όσφρησης, επίσης, και πιθανότατα περισσότερες συνδέσεις στον εγκέφαλο από ό,τι οι σκύλοι».