E.T. ο πρώτος εξωγήινος στην κινηματογραφική ιστορία – και στο Χόλιγουντ υπήρξε πλούσια – που δεν απειλούσε τη ζωή των ανθρώπων, ούτε έμοιαζε τρομακτικός και επιβλητικός.

Ο ET, του οποίου το όνομα δεν αποκαλύφθηκε ποτέ στην ομώνυμη ταινία (τα αρχικά του προέρχονται από τη λέξη Εξωγήινος στα αγγλικά), ήρθε να αλλάξει την εικόνα των σινεφίλ για τα πλάσματα του γαλαξία μετά το τρομακτικό Ελιεν του Ρίντλεϊ Σκοτ.

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ ήταν ήδη γνωστός από τα «Σαγόνια του Καρχαρία» και παρότι μόλις 34 ετών κατάφερνε να καθιερώσει εαυτόν ως βασικό «πρωταγωνιστή» του αμερικανικού εμπορικού κινηματογράφου. Ο E.T. ο εξωγήινος έκανε πρεμιέρα πριν από 37 ολόκληρα χρόνια.

Ε.Τ., μια ταινία για τα δύσκολα παιδικά χρόνια του Σπίλμπεργκ

Για χρόνια, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ αναζητούσε τρόπους να βγάλει στη μεγάλη οθόνη μια ταινία για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια. Τότε που το διαζύγιο των γονιών του, στοίχιζε ακριβά στον μελλοντικό σκηνοθέτη και παραγωγό των χολιγουντιανών επιτυχιών και τον έκανε να στραφεί στον φανταστικό του φίλο για παρηγοριά.

">

Εναν εξωγήινο της φαντασίας του που θα μπορούσε να αντικαταστήσει όπως εξηγούσε «τον αδερφό που δεν απέκτησε ποτέ και τον πατέρα που ένιωθε πως έχανε».

Αρχικά κάλεσε την μετέπειτα σύζυγο του Χάρισον Φορντ, σεναριογράφο Μελίσα Μάθισον στην οποία και εξιστόρησε την ιδέα. Εκείνη έγραψε το βασικό σενάριο με τίτλο «Ο ET κι εγώ» το οποίο και αποτέλεσε την αρχή για την διάσημη ταινία.

Ο Στίβεν Σπίμπεργκ πρόσθεσε την επική σκηνή με το ποδήλατο, όπου οι Αρχές κυνηγούν τον εξωγήινο και τα παιδιά που τον προστατεύουν, καθώς και το περιστατικό όπου ο ET μεθάει πίνοντας από λάθος αλκοόλ.

Σκηνές από τα γυρίσματα της ταινία E.T. ο εξωγήινος το καλοκαίρι του 1981
Η εταιρία που απέρριψε το σενάριο του E.T.
Ολα έμοιαζαν έτοιμα… μόνο που η εταιρία παραγωγής στην οποία απευθύνθηκε αρχικά ο Σπίλμπεργκ δεν ενθουσιάστηκε καθόλου με την κωμική, αγαπησιάρικη πλευρά του εξωγήινου. Οι παραγωγοί της Columbia του απάντησαν πως κανείς δεν θέλει να δει ένα τέτοιο φιλμ, που το μόνο κοινό στο οποίο απευθύνεται είναι τα μικρά παιδιά.

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ πήρε το σενάριο και το προώθησε στην MCA, η οποία και το αγόρασε έναντι ενός εκατομμυρίου δολαρίων και τη συμφωνία να λαμβάνει το 5% επί των καθαρών εσόδων από τις πωλήσεις. «Νομίζω πως το 1982 βγάλαμε περισσότερα με αυτή την ταινία από ότι με όλες τις άλλες ταινίες μαζί» έλεγε ο Σιντ Σέινμπεργκ, πρόεδρος της κινηματογραφικής εταιρίας που ανέλαβε την παραγωγή του ET.