O Oswald Spengler ήταν Γερμανός ιστορικός και φιλόσοφος, με πολυετείς σπουδές σε διάφορα πανεπιστήμια. Έγινε διάσημος με το βιβλίο του Η Παρακμή της Δύσης, που εκδόθηκε στα τέλη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Περιέγραψε την παρακμή του δυτικού πολιτισμού, τον οποίο έβλεπε να κλείνει σταδιακά τον κύκλο του, καταδεικνύοντας ως τις βασικές αιτίες… την κυριαρχία του χρήματος, την απουσία πνευματικότητας και την μαζική κουλτούρα. Το έργο ήταν πεσιμιστικό και σε ορισμένα σημεία σκοτεινό, παρόλα αυτά προκάλεσε αίσθηση για τον τρόπο που περιέγραψε την πορεία των πολιτισμών σε κύκλους, έκανε μεγάλη εκδοτική επιτυχία και ο ίδιος καθιερώθηκε ως μορφή στον χώρο της σύγχρονης σκέψης.

Έτσι όμως αισθάνεται ο ξένος ολόκληρο τον πολιτισμό μας, την αποφασιστική κατεύθυνση των κλιτών των ναών μας και της διάρθρωσης των ορόφων όλων των προσόψεων, της προοπτικής βάθους της ζωγραφικής μας, την πορεία της τραγωδίας και της αφήγησης, αλλά και της τεχνικής και ολόκληρης της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής μας. Αυτόν τον ρυθμό τον έχουμε στο αίμα μας και γι’ αυτόν τον λόγο δεν τον προσέχουμε. Αν συνυπάρξει με τον ρυθμό μιας ξένης ζωής, το αποτέλεσμα θα ήταν μια ανυπόφορη δυσαρμονία.

Oswald Spengler, Η παρακμή της Δύσης

Ο Spengler διέκρινε ότι το αίμα συνδέεται με την πολιτισμική δημιουργία. Μπορεί να έβλεπε την φυλή κάπως μεταφυσικά, όμως είναι ξεκάθαρο ότι το αίμα, δηλαδή ο βιολογικός παράγοντας, λαμβάνεται υπόψη και θεωρείται ότι ρυθμίζει δραστικά τον εσωτερικό μας κόσμο και συνεπώς την εξωτερίκευσή του υπό μορφή τέχνης. Έτσι, ο Spengler συμπεραίνει ότι ο αλλόφυλος δεν μπορεί να έχει τις ίδιες αισθητικές και κοινωνικές προτιμήσεις, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε συνύπαρξη αλλοφύλων να οδηγεί σε δυσαρμονία στην πολιτισμική έκφραση. Το βλέπουμε και σήμερα στις κατακερματισμένες παγκοσμιοποιημένες κοινωνίες, όπου πολιτισμικά δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής με πνευματικό βάθος.

Συμπερασματικά, το αίμα επιδρά στις κοινωνικές, αισθητικές και πολιτισμικές προτιμήσεις, καθορίζοντας την μορφή του πολιτισμού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: fyletika.blogspot.gr