Στις 17 Μαρτίου 1988, ο Νικόλας Άσιμος εντοπίζεται νεκρός από μία φίλη του στο μικρό μαγαζί που είχε, με δίσκους, βιβλία και μικροαντικείμενα, στην οδό Καλλιδρομίου 55 στα Εξάρχεια. Είχε αυτοκτονήσει. ‘Ηταν 39 ετών και σύμφωνα με τους ανθρώπους που τον έζησαν, η ψυχική του κατάσταση ήταν πια ιδιαίτερα εύθραυστη.

Ο Άσιμος γεννήθηκε, 20 Αυγούστου 1949. Το πραγματικό όνομα του ήταν Νικόλαος Ασημακόπουλος,

«Ονομάζομαι Νικόλας Άσιμος. Ουχί Νίκος ουδέ Νικόλαος. Νικόλας και το ‘’Άσιμος’’ με γιώτα. Ουχί Άσιμος, ουδεμίαν σχέσιν έχω με τον Ισάακ Ασίμωφ. Τώρα θα μου πεις, γιατί το ‘’Άσιμος’’ με γιώτα. Γιατί όταν λέμε ‘’ ο τάδε είναι άσημος τραγουδιστής’’, η λέξη ‘’άσημος’’ παίζει τον ρόλο επιθετικού προσδιορισμού στην λέξη ‘’τραγουδιστής’’ και γράφεται με ήτα. Ενώ το ‘’Άσιμος’’ είναι όνομα ή καλύτερα επώνυμο και ουχί επιθετικός προσδιορισμός του εαυτού μου.»

">

«Exarchia Square Band»

Από μικρός έγραφε στιχάκια. Αυτοδίδακτος μουσικός. Όνειρο ήταν να σπουδάσει δημοσιογραφία. Σε κάποιο άρθρο του σε εφημερίδα της Θεσσαλονικής χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το ψευδώνυμο Άσιμος και αποφάσισε να το καθιερώσει. Παράλληλα δημιουργεί φοιτητικό εργαστήρι, παίζει Αριστοφάνη, Μολιέρο. Εκείνη την εποχή θα αγοράσει και την πρώτη του κιθάρα.

Μετά το 1973 κατεβαίνει στην Αθήνα και έρχεται σε επαφή με άλλους καλλιτέχνες παίζοντας μουσική σε συνδυασμό με κείμενα, σκετς κ.α. («5η εποχή», «11η εντολή», «Χνάρι», «Μουσικό Θέατρο Φτώχειας», «Σούσουρο»). Εκεί μέσα στις μπουάτ της Αθήνας, της Πλάκας και των Εξαρχείων, τα ανήσυχα μυαλά συναντιούνταν, μαζί με ηθοποιούς και συνθέτες, παρουσιάζοντας ένα επαναστατικό πρόγραμμα ενάντια στο κατεστημένο.