Η τελευταία Λειτουργία τελέστηκε τον Αύγουστο του 2015 και όλοι πλέον ελπίζουν πως η «καρδιά» του Ποντιακού Ελληνισµού θα αρχίσει να «χτυπάει» και πάλι και ο ήχος του κεµεντζέ θα ακουστεί ξανά.

Η Παναγία Σουµελά περιµένει την… Ανάστασή της.

Αυτή την ελπίδα θέλησε να ενισχύσει µε την παρουσία του στο ιστορικό Μοναστήρι και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, µε την επίσκεψη που πραγµατοποίησε στις 14 Απριλίου, όπου είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στο εσωτερικό της µονής, να ενηµερωθεί για την πορεία των εργασιών αναστήλωσης και να διαπιστώσει τις προσπάθειες που καταβάλλει η τουρκική πλευρά ώστε να παραδοθεί το µοναστήρι το συντοµότερο δυνατό στους επισκέπτες.

«Δεν λέµε ηµεροµηνία γιατί όλα εξαρτώνται από τις εργασίες που γίνονται αυτήν τη στιγµή. Χρειάζεται µια σοβαρότητα σε αυτά τα ζητήµατα. Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει απολύτως κανένα συµφέρον µε το να παραµένει κλειστεί η µονή, αφού θεωρείται ένας από τους πιο δηµοφιλείς τουριστικούς προορισµούς» αναφέρε ο κ. Μπόλαρης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο τόπος που βρίσκεται το µοναστήρι, κυριολεκτικά κρεµασµένο σε ύψος 1.063 µ., είναι βραχώδης και υγρός. Χρειαζόταν, λοιπόν, να γίνουν κάποιες εργασίες στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στα κτίσµατα της µονής που από το 1922 και µετά ήταν εκτεθειµένα στις φυσικές φθορές και αλλοιώσεις που επιφέρει η εγκατάλειψη.