Εκθέτει την κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη η Κομισιόν, καθώς υποστηρίζει ότι είναι η πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη, είναι η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη φωτιά στην ΕΕ από το 2000, οπότε και ξεκίνησε η καταγραφή δεδομένων από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).

">

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τα θέματα διαχείρισης κρίσεων Balazs Ujvari, που έδωσε τα στοιχεία, ανέφερε ότι η Ευρώπη κινητοποίησε, στο πλαίσιο του μηχανισμού rescEU 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα και έξι ελικόπτερα, από έξι κράτη-μέλη.

Φέτος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το Κέντρο Συντονισμού Έκτακτων Αναγκών κινητοποίησε 1 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο, που σταθμεύουν σε 6 κράτη-μέλη. Επιπλέον, 6 ευρωπαϊκές χώρες συνέβαλαν με 6 επίγειες ομάδες δασοπυρόσβεσης, μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

«Μέχρι στιγμής έχουν καεί πάνω από 810.000 στρέμματα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα. Αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2000, όταν ξεκίνησε η καταγραφή δεδομένων από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS)»

Ειδικότερα, από τις 20 Αυγούστου, οπότε και η Ελλάδα ενεργοποίησε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ, για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέπτυξε 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα rescEU που σταθμεύουν σε Κροατία, Κύπρο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Σουηδία, 1 ελικόπτερο Blackhawk από την Τσεχία, 407 πυροσβέστες και 62 οχήματα από Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχία, Γαλλία, Ρουμανία, Σερβία και Σλοβακία.

Να θυμίσουμε ότι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/Meteo απάντησε χθες στην κυβέρνηση, μετά την προσπάθειά της να υποτιμήσει το μέγεθος της τεράστιας καταστροφής που προκάλεσαν οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές και της αμφισβήτησης των επίσημων στοιχείων.