(Aνανέωση – Αρχικό κείμενο 16:41): Το είδαμε και αυτό: Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαψεύδει τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών γιατί δεν του αρέσουν, ή όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει υπάρχει «χαμηλή ευκρίνεια στις δορυφορικές φωτογραφίες».  

">

Συγκεκριμένα το υπουργείο ισχυρίζεται ότι «η πραγματική αποτίμηση της έκτασης των εξ’ ορισμού αρνητικών, περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις δασικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας, μπορεί να γίνει – και θα γίνει – μόνο μετά την οριστική καταστολή τους».

«Η αποτίμηση αυτή, δεν μπορεί να γίνει μόνο από δορυφορικές εικόνες – που είναι οι μόνες που είναι στη φάση αυτή διαθέσιμες – οι οποίες λόγω χαμηλής ευκρίνειας, αλλά και ύπαρξης καπνού (αφού αρκετά περιστατικά πυρκαγιών βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη), εμπεριέχουν, αναπόφευκτα, σημαντικό περιθώριο λάθους», προσθέτει.

Μάλιστα φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου, σύμφωνα με το υπουργείο «στις πρώτες εκτιμήσεις έχουν συμπεριληφθεί ως καμένες, μεγάλες νησίδες και συστάδες ζωντανής δασικής βλάστησης εντός της εξωτερικής περιμέτρου της συνολικά καείσας έκτασης».

Όμως πρόκειται για πυρκαγιά, η οποία κατέκαυσε 723.000 στρέμματα έως τις 23.08.2023, 12:19 τοπική ώρα και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και το προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς, ενώ σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα που έγιναν διαθέσιμα την Πέμπτη, αναγνωρίζεται πλέον ως η μεγαλύτερη σε έκταση μέγα-πυρκαγιά των τελευταίων 21 χρόνων στη χώρα μας.

Να τονίσουμε ότι νωρίτερα τα στοιχεία κατέδειξαν ένα ακόμη οδυνηρό ρεκόρ, το οποίο κατέγραψε η χώρα στις καμένες εκτάσεις μόνο για το 2023 καθώς με 52% λιγότερες δασικές φωτιές σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει 195% αύξηση καμένης γης! 

Σύμφωνα με την Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) αθροιστικά από την αρχή του έτους έως και την Πέμπτη σημειώνεται αύξηση +195% σε σύγκριση με την έκταση που κατά μέσο όρο (2002 – 2022) καίγεται ετησίως στη χώρα μας.

Πρόκειται για αριθμούς «κόλαφος» για την κυβέρνηση, η οποία επικαλείται είτε την «κλιματική αλλαγή», είτε τους «αλητήριους εμπρηστές», όπως τους χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, καθώς δείχνουν ότι για την φετινή τραγωδία δεν φταίει ούτε το ένα ούτε το άλλο!