ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Πρώτα ήταν η «κλιματική αλλαγή» και μετά οι «αλητήριοι εμπρηστές» – H κυβέρνηση καλύπτεται πίσω από δικαιολογίες

Μία κυβέρνηση που ξέρει να κάνει μόνο διαπιστώσεις…

Πρώτα ήταν η «κλιματική αλλαγή» και μετά οι «αλητήριοι εμπρηστές» – H κυβέρνηση καλύπτεται πίσω από δικαιολογίες

Πρώτα ήταν η «κλιματική αλλαγή» και μετά οι «αλητήριοι εμπρηστές» οι βασικοί υπεύθυνοι που η χώρα καίγεται στο σύνολο της για άλλο ένα καλοκαίρι, όπως επικαλείται η κυβέρνηση.

Για εννέα απόπειρες εμπρησμού στην περιοχή του Αυλώνα μίλησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας και έτσι αποσείει από πάνω του τις ευθύνες που ο ίδιος και η κυβέρνηση έχει για την αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού.

Ολόκληρη η πολιτική ευθύνη ανήκει σε αυτό από την πρώτη ημέρα που αποδέχθηκε την θέση αυτή.

Η προστασία των δασών πρέπει να είναι αποτελεσματική ακόμα κι αν υπάρχουν εμπρηστές γιατί πάντα θα υπάρχουν… εμπρηστές.

Όπως είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, «κάποιοι αλητήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, δάση και περιουσίες. «Είναι όχι απλά ανεπίτρεπτο, αλλά αισχρό και εγκληματικό!».

Ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι «στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην περιοχή του Αυλώνα, από τις 8 το πρωί έγιναν εννιά απόπειρες εμπρησμού. Στις 08:13, στον Αυλώνα έγινε μία απόπειρα εμπρησμού, στις 08:57 στο Συκάμινο  τρεις απόπειρες, στις 09:47 πάλι στο Συκάμινο τρεις προσπάθειες εμπρησμού, στις 10:51 βόρεια του Αυλώνα μία προσπάθεια, και στις 12:02 μ.μ. στους πρόποδες της Πάρνηθας, βόρεια του Αυλώνα, μία προσπάθεια, η οποία και πήρε διαστάσεις».

Ο Β.Κικίλιας έκανε λόγο για εμπλοκή αγροτικού φορτηγού και για προσαγωγές υπόπτων. «Θα κάνουμε τα πάντα για να τους συλλάβουμε», τόνισε.

Και τόνισε: «Δεν θα γλιτώσετε, θα σας βρούμε και θα λογοδοτήσετε στη Δικαιοσύνη».

Δηλαδή, η κυβέρνηση δεν ευθύνεται πουθενά. Όμως εξ’ορισμού, μία κυβέρνηση όταν εκλέγεται, έχει την ευθύνη να αντιμετωπίσει  οποιαδήποτε παράμετρο μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια της χώρας.

Αλλιώς, για ποιο λόγο εκλέγεται. Για να κατέχουν τις θέσεις υπουργών και να γεμίζουν το βιογραφικό τους;

Ο ελληνικός λαός δεν τους εκλέγει για να του διαπιστώνουν προβλήματα αλλά για να τα λύνουν.

Η κυβέρνηση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα επικαλούνταν την κλιματική αλλαγή ως κύρια υπεύθυνη για την πρόκληση πυρκαγιών και για την μη αποτελεσματική αντιμετώπιση τους.

Ακόμα κι αν ίσχυε αυτό, αυτό σημαίνει πως θα έπρεπε να υπήρχε μεγαλύτερη πρόληψη και μεγαλύτερες δυνατότητες πυρόσβεσης.

Δηλαδή να καταναλωθούν επαρκή κονδύλια για τον καθαρισμό των δασών για την δημιουργία μεγάλων αντιπυρικών ζωνών, για την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτήρησης, όπως επίσης θα έπρεπε να αγοραστούν σοβαρά πυροσβεστικά μέσα, δηλαδή καινούργια πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Τι έγινε από όλα αυτά κατά την διάρκεια των τεσσάρων και πλέον ετών διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία; Τίποτα απολύτως, όπως φυσικά κι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Δεν έχει πραγματοποιηθεί καμιά σοβαρή αγορά πυροσβεστικών μέσων από την δεκαετία του 2000 και σε ό,τι αφορά τον τομέα της πρόληψης έχουμε μείνει στην ειδοποίηση πως ξέσπασε πυρκαγιά, μέσω κινητών τηλεφώνων από τους… πολίτες.

Όπως λένε και οι πυροσβέστες, «η φωτιά το πρώτο λεπτό χρειάζεται ένα ποτήρι νερό για να σβήσει, το δευτερόλεπτο χρειάζεται ένα κουβά νερό για να σβήσει, το τρίτο λεπτό χρειάζεται ένα ολόκληρο πυροσβεστικό όχημα γεμάτο με νερό για να σβήσει».

Σε ό,τι αφορά την ουσία της κλιματικής αλλαγής, αυτή θα συμβαίνει για όσο χρονικό διάστημα θα υπάρχει ο πλανήτης Γη.

Κατά τη γνώμη μας δεν οφείλεται σε ανθρώπινη επίδραση αλλά στην ίδια την μετατόπιση του άξονα της Γης, ο οποίος προκαλεί και τις εποχές του έτους.

Όμως αυτό (το πως συμβαίνει η κλιματική αλλαγή) δεν έχει καμία σημασία και δεν δικαιολογεί καμία κυβέρνηση να λέει πως «δεν μπορώ να αντιμετωπίσω τις πυρκαγιές λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Το κλίμα αλλάζει διαρκώς. Αν μία κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κάτι που συμβαίνει εκ φύσεως τότε για πιο λόγο να ψηφίζεται από τους πολίτες;

Πάμε τώρα, στο ζήτημα των εμπρησμών. Ας υποθέσουμε ότι υπάρχουν εκατοντάδες εμπρηστές, οργανωμένες συμμορίες οικοπεδοφάγων, κατασκόπων, δολιοφθορέων ή ότι άλλο πιθανό μπορεί να υπάρχει.

Σε μία χώρα, που επισήμως με πορίσματα ανεξάρτητων αρχών και με πληθώρα δημοσιευμάτων (και έχοντας γίνει θέμα διερεύνησης ακόμα κι από ευρωπαϊκές επιτροπές) έχει αποδειχτεί ότι παρακολουθούνταν σχεδόν όποιος μιλούσε στο τηλέφωνο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ως δικαιολογία ότι τα δάση καίγονται από εμπρηστές.

Γιατί απλούστατα θα έπρεπε να εντοπίζονται πριν καν το σκεφτούν.

Γιατί είναι γνωστό ιστορικά και διαχρονικά πως όταν κάποιος θέλει να γίνει κάτι, αυτό θα συμβεί, που σε απλή μετάφραση σημαίνει αν μία κυβέρνηση θέλει να συλλάβει όσους καίνε τα δάση θα το κάνει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.