Αίρονται τα περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης εισόδου που είχαν επιβληθεί στο Άγιο Όρος, λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, από τα απανωτά αιτήματα επισκεπτών.

Κατόπιν πολύωρης συνεδρίασης, η Ιερά Κοινότητα αποφάσισε να δέχεται πλέον προσκυνητές, αλλά πολύ μικρό αριθμό και μόνο με πρόσκληση των Μονών. Από τη Δευτέρα 1 Ιουνίου και μέχρι νεοτέρας, επιτρέπεται η έκδοση μόνο ειδικών διαμονητηρίων.

​Οι επισκέπτες δεν μπορούν να επισκέπτονται όποια Μονή θέλουν, παρά μόνο για προσκύνημα, ενώ μικρός είναι ο αριθμός που θα δέχεται κάθε Μονή ή εξάρτημα.

Συγκεκριμένα, καθημερινά μπορούν να μπαίνουν στην Αθωνική Πολιτεία μόνο 15 άτομα για κάθε μοναστήρι, 5 άτομα για κάθε κοινοβιακή σκήτη (Αγίου Ανδρέα, Τιμίου Προδρόμου, Προφήτη Ηλία), 2 άτομα για κάθε ιδιόρρυθμη σκήτη (Αγία Άννα, Καυσοκαλύβια, Νέα Σκήτη, κ.ά.) και μόνο 1 άτομο για κάθε Κελλί, Καλύβη ή Ησυχαστήριο.

​Τα ειδικά διαμονητήρια θα εκδίδονται από την Ιερά Κοινότητα σε συνεννόηση με τις Μονές και ο αριθμός των επισκεπτών θα τηρείται αυστηρά και χωρίς καμία παρέκκλιση.

​Στην απόφαση της Ιεράς Κοινότητας αναφέρεται ότι απαγορεύεται η μετακίνηση των προσκυνητών από Μονή σε Μονή -θα υπάρχει ωστόσο ανοχή για όσους θέλουν να επισκεφτούν άλλη Μονή, αλλά μόνο για λίγη ώρα, λ.χ. για προσκύνημα-, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως τα μέτρα και οι περιορισμοί θα χαλαρώνουν όσο περνά ο καιρός και ειδικά μέσα στο καλοκαίρι.

​Υπάρχει όμως η σκέψη μεταξύ των μοναχών να επιστρέψουν οι απαγορεύσεις τον χειμώνα, όλα πάντως θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση αναφορικά με τον κορωνοϊό το φθινόπωρο στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους στο Περιβόλι της Παναγίας, η Ιερά Κοινότητα αποφάσισε αυτοί να μπαίνουν με αιτιολογημένο αίτημα, στο οποίο θα γράφεται αναλυτικά πού και τι είδους υπηρεσίες θα προσφέρουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

​Οι Μονές και τα εξαρτήματα θα καταθέτουν στην Ιερά Επιστασία τα πλήρη στοιχεία του εργαζόμενου και την εργασία στην οποία θα απασχοληθεί και με το χαρτί αυτό θα γίνεται δεκτός.