Η ελιά είναι ένα δέντρο ανθεκτικό και επιβιώνει πολλούς αιώνες. Αυτό οφείλεται στη δραστική ουσία ολευρωπεΐνη ή αλλιώς oleuropein. Είναι η ουσία που βρίσκεται σε όλα τα μέρη του δέντρου, όμως σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στα φύλλα, και η οποία το προστατεύει από τις ασθένειες…

Το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς φαίνεται ότι βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία και μειώνει τις φλεγμονώδεις κυτοκίνες που συνδέονται με τις καρδιαγγειακές ασθένειες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Reading πραγματοποίησαν μία έρευνα σε ανθρώπους, μελετώντας την απορρόφηση και τον μεταβολισμό των πολυφαινολών που προέρχονται από το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο British Journal of Nutrition, κατέδειξαν ότι το εκχύλισμα φύλλων ελιάς, ρυθμίζει την καρδιακή λειτουργία αυξάνοντας την πεποίθηση ότι οι πολυφαινόλες της ελιάς είναι ωφέλιμες για την υγεία. Οι ερευνητές εξέτασαν την σύνδεση μεταξύ των προσλαμβανόμενων συστατικών από το εκχύλισμα, και των θετικών επιδράσεων στην καρδιακή λειτουργία, καθώς και στους προ-φλεγμονικούς δείκτες.

Στην έρευνα πήραν μέρος 18 υγιείς εθελοντές άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι κατανάλωσαν εκχύλισμα φύλλων ελιάς . Μετρήθηκε η καρδιακή λειτουργία ψηφιακά, έγιναν εξετάσεις αίματος για να διαπιστωθεί η παρουσία λιποπολυσακχαρίτη με σκοπό να παρατηρηθούν τα αποτελέσματα της παραγωγής κυτοκίνων. Αναλύθηκαν επίσης τα ούρα για να διαπιστωθεί η παρουσία φαινολικών μεταβολιτών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με περαιτέρω μελέτες να κρίνονται αναγκαίες, το γενικό συμπέρασμα την μελέτης είναι ότι το εκχύλισμα φύλλων ελιάς μπορεί να αποδειχτεί σημαντικά ωφέλιμο για την καρδιακή λειτουργία και την αποφυγή φλεγμονικών καταστάσεων.