Μια νέα μελέτη έρχεται να δείξει ότι το σταθερό πρόγραμμα ύπνου, είναι σημαντικό για την καρδιακή και μεταβολική υγεία των ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Duke αφού ανέλυσε στοιχεία για 1.978 ηλικιωμένους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, όσοι είχαν άστατο πρόγραμμα ύπνου, είχαν μεγαλύτερο σωματικό βάρος, υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υψηλότερη αρτηριακή πίεση και μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο εντός δέκα ετών, συγκριτικά με εκείνους που κοιμόντουσαν και ξυπνούσαν σταθερές ώρες καθημερινά.

Όσοι είχαν άστατο πρόγραμμα ύπνου ήταν πιθανότερο να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, παράγοντες που συντελούν σε επιδείνωση της καρδιακής υγείας.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν φορέσει συσκευές παρακολούθησης του ύπνου τους και η ηλικία τους κυμαινόταν από 54 έως 93 ετών, ενώ είχαν εξαιρεθεί όσοι είχαν διαταραχές ύπνου, όπως η άπνοια ύπνου.

Οι επιστήμονες είχαν καταγράψει τη διάρκεια ύπνου κάθε ατόμου και αν κάποιος προτιμούσε να ξυπνά νωρίς ή αργά το πρωί. Τα άτομα με υπέρταση έτειναν να κοιμούνται περισσότερες ώρες ενώ τα παχύσαρκα άτομα έτειναν να μένουν ξύπνια μέχρι αργά.

Αλλά και πάλι το πρόγραμμα ύπνου ήταν ο καλύτερος τρόπος πρόβλεψης του καρδιομεταβολικού κινδύνου που αντιμετώπιζε κάποιος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όσοι είχαν άστατο πρόγραμμα ύπνου, όπως ήταν αναμενόμενο, βίωναν περισσότερη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και ήταν λιγότερο δραστήριοι.