Μία ιδιαίτερη ανακάλυψη έκαναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ του Καναδά, καθώς διαπίστωσαν πως τα πλαστικά φακελάκια τσαγιού αφήνουν δισεκατομμύρια σωματίδια στο ρόφημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό Περιβαλλοντικής Επιστήμης & Τεχνολογίας της Ένωσης Χημικών, οι επιστήμονες συνέκριναν τέσσερα φακελάκια τσαγιού, κατασκευασμένα από πλαστικό.

Οι ερευνητές, λοιπόν, αφαίρεσαν τα φύλλα τσαγιού και έπλυναν καλά τα φακελάκια τσαγιού. Στη συνέχεια, τα θέρμαναν έως ότου φτάσουν σημείο βρασμού και, κατόπιν, χάρη σ’ ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο βρήκαν ότι «ένα και μόνο φακελάκι τσαγιού από πλαστικό, σε σημείο βρασμού, απελευθερώνει περίπου 11,6 δισεκατομμύρια και μικροπλαστικά και 3,1 δισεκατομμύρια άλλου τύπου σωματίδια στο νερό».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αμερικανικής Ένωσης Χημικών, πρόκειται περί «χιλιάδες φορές περισσότερες σε σχέση με κάποια φαγητά».


Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί εάν η κατανάλωση μικροπλαστικών και νανοπλαστικών έχει αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο.

Η ερευνήτρια Λάουρα Ερνάντεζ δήλωσε στο BBC:

«Ο καταναλωτής θα πρέπει να αποφεύγει τις πλαστικές συσκευασίες, όχι μια συγκεκριμένη μάρκα, και σίγουρα όχι το τσάι που βρίσκεται μέσα. Ενθαρρύνουμε τους καταναλωτές να επιλέξουν τσάγια που πωλούνται χωρίς συσκευασία ή σε χάρτινες σακούλες».

Άλλωστε, όπως είπε, αποφεύγοντας τα πλαστικά φακελάκια τσαγιού, δεν συμβάλλουμε στην περαιτέρω χρήση του πλαστικού που είναι επιβαρυντικό για το περιβάλλον.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!