Το ουρικό οξύ είναι προϊόν διάσπασης των πουρινών, οι οποίες περιέχονται σε τροφές όπως τα αλλαντικά, η σαρδέλα και η μπύρα.

Μεταφέρεται από το αίμα και αφού φιλτραριστεί, η μεγαλύτερη ποσότητα αποβάλλεται από το σώμα μέσω των ούρων.

Τα επίπεδα του ουρικού οξέος ανεβαίνουν όταν το σώμα παράγει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες ουρικού οξέος ή όταν τα νεφρά δεν απομακρύνουν αποτελεσματικά το ουρικό οξύ από τον οργανισμό.

Το υψηλό ουρικό οξύ μπορεί να οδηγήσει στην ουρική αρθρίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή των αρθρώσεων, στο σχηματισμό πέτρας στα νεφρά ή στην ηπατική ανεπάρκεια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνοδεύεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιοπάθεια ή χρόνια νεφροπάθεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι βασικότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του ουρικού οξέος στο αίμα παρατίθενται στις εικόνες που ακολουθούν:

  • Διατροφή πλούσια σε πουρίνες
  • Διουρητικά φάρμακα
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Κληρονομικότητα
  • Διαταραχές του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός)
  • Παχυσαρκία
  • Ψωρίαση
  • Δυσλειτουργία των νεφρών