Βαρύ είναι το κόστος της πανδημίας του κορωνοϊού στα πανεπιστήμια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας.

Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν 200 πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκοσμίως και τα συμπεράσματά της είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς για να αντεπεξέλθουν στη νέα πραγματικότητα θα πρέπει να προχωρήσουν σε προσωρινή αργία για το 12% του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικό για τους επόμενους έξι μήνες, σε μόνιμη αργία για το 19% και σε περικοπή μισθού για το 12% των εργαζομένων.

Το 1/5 των ιδρυμάτων ανέφερε πως θα προβεί σε οριστική διακοπή συγκεκριμένου αριθμού συμβολαίων, ενώ το 1/4 αναμένει τις εξελίξεις για να καταλήξει στις σχετικές αποφάσεις. Ο κλάδος που αναμένεται να υποστεί το βαρύτερο πλήγμα είναι οι νέοι ερευνητές. Το ίδρυμα Times Higher Education με έδρα το Λονδίνο, το οποίο πραγματοποίησε τη συγκεκριμένη έρευνα, χρησιμοποίησε δεδομένα από ιδρύματα σε 53 χώρες και έξι διαφορετικές ηπείρους.

Στην έρευνα συμμετείχαν πρόεδροι των ιδρυμάτων, πρυτάνεις, κοσμήτορες και υψηλόβαθμοι διοικητικοί. Στις απαντήσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της έρευνας τονίστηκε πως επιστήμες όπως η ιατρική και η βιολογία είναι εξαιρετικά δύσκολο να διδαχτούν διαδικτυακά, ενώ οι επιστήμες που αφορούν στα μαθηματικά και στους υπολογιστές είναι οι πιο εύκολες για διαδικτυακή εκπαίδευση.

Τα περισσότερα ιδρύματα υποστηρίζουν πως η μετάβαση στη διαδικτυακή εκπαίδευση έγινε σχετικά ομαλά και δεν εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τα οικονομικά των πανεπιστημίων, αν κι ένα ικανό μέρος του προσωπικού των ιδρυμάτων δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένο για αυτό τον τρόπο διδασκαλίας. Οι αρχές των ιδρυμάτων θεωρούν, επίσης, πως οι εγγραφές ξένων φοιτητών θα είναι λιγότερες από τις αναμενόμενες αυτήν τη χρονιά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν πως οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας του ιού COVID-19 μπορεί να ωφελήσουν το νέο ερευνητικό δυναμικό. Η εθελούσια έξοδος αρκετών ηλικιωμένων ακαδημαϊκών θα προσφέρει εν τέλει νέες θέσεις εργασίας στους νέους επιστήμονες κι αυτό θα αποβεί προσοδοφόρο σε βάθος χρόνου.