Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες Δευτέρα η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Μαργαρίτα Ρόμπλες Φερνάντες, ένας Ισπανός στρατιώτης πέθανε από θρόμβωση, αφού έλαβε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξε η AstraZeneca.

Η υπουργός επιβεβαίωσε προηγούμενες αναφορές για το συγκεκριμένο περιστατικό, δηλαδή ότι ένας 35χρονος, στέλεχος του στρατού ξηράς, ο Francisco Perez Benitez, πέθανε στις 24 Απριλίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ναβάρα, λόγω επιπλοκών μετά τον εμβολιασμό.

Η αιτία θανάτου αναφέρθηκε πως ήταν εγκεφαλική αιμορραγία λόγω του εμβολίου, καθώς είναι γνωστό ότι ο στρατός έλαβε την πρώτη του δόση εμβολίου στις 7 Απριλίου.

«Δεν φαίνεται να υπάρχει αμφιβολία στις ιατρικές αναφορές που μας δόθηκαν ότι αυτό ήταν συνέπεια της χρήσης του εμβολίου», δήλωσε η υπουργός σε δημοσιογράφους.

Η αξιωματούχος, ωστόσο, επεσήμανε την ανάγκη συνέχισης της εκστρατείας εμβολιασμού λόγω της δύσκολης επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα.

Η Ισπανία, μαζί με πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, απαγόρευσε στις 8 Απριλίου τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca, λόγω πιθανοτήτων για πήξη του αίματος εν αναμονή τελικής απόφασης από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Οι υγειονομικές αρχές αποφάσισαν να χορηγήσουν το ΗΒ-Σουηδικό εμβόλιο μόνο σε πολίτες άνω των 60 ετών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πριν ληφθεί η απόφαση, συνολικά 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν ήδη το εμβόλιο, εκ των οποίων μόνο το 97% έλαβε και τις δύο δόσεις.