Όταν οι άνθρωποι συζητούν για τη διατροφή, το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό είναι η απώλεια βάρους. Η διατροφή όμως δεν επιδρά μόνο στο σώμα αλλά και στον εγκέφαλο.

Συγκεκριμένες τροφές επηρεάζουν αρνητικά τις γνωστικές ικανότητες και αυξάνουν το κίνδυνο παθήσεων που επηρεάζουν τη μνήμη, όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ.

Δείτε παρακάτω 6 τροφές που σύμφωνα με τους γιατρούς καταστρέφουν τον εγκέφαλό σας.

Τηγανητά: Είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες, γι’ αυτό αυξάνουν τα επίπεδα φλεγμονής στον εγκέφαλο και προκαλούν γνωστική δυσλειτουργία που περιλαμβάνει προβλήματα μνήμης, έλλειψη διαύγειας, αδυναμία συγκέντρωσης.

Πρόχειρο φαγητό: Το fast food συνδέεται με προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία. Τα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά γεύματα μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τον Αλτσχάιμερ. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού συμβάλλει επίσης στην έκπτωση της μνήμης.

Τεχνητά γλυκαντικά: Επηρεάζουν κυρίως το βάρος, είναι όμως επιβλαβή και για τον εγκέφαλο λόγω της σύνδεσης διαβήτη και άνοιας. Οι περισσότερες συσκευασμένες τροφές είναι πλούσιες σε πρόσθετα και τεχνητά σάκχαρα.

Ποτά με ζάχαρη: Αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, φρουτοχυμοί, είναι ροφήματα πλούσια σε ζάχαρη και η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη άνοιας.

Ψάρια: Κάποια ψάρια περιέχουν υδράργυρο, ο οποίος έχει επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία. Τέτοια ψάρια είναι ο τόνος, το βασιλικό σκουμπρί, ο ξιφίας, ο καρχαρίας κλπ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τροφές με πολύ αλάτι: Αποφεύγετε τις πολύ αλμυρές τροφές, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και Αλτσχάιμερ. Αποφεύγετε επίσης το πολύ αλάτι στο μαγείρεμα.