Αν και ακούγεται σαν μύθος –όπως εκείνη η παλιά, λανθασμένη πεποίθηση ότι οι ντομάτες μπορεί να αποδειχτούν δημητηριώδεις– οι επιστήμονες διατροφολόγοι επιβεβαιώνουν ότι οι πατάτες που έχουν πάρει πράσινο χρώμα είναι επικίνδυνες.

Περιέχουν υψηλά επίπεδα σολανίνης, μιας τοξίνης που μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πονοκέφαλο και νευρολογικά προβλήματα.

Όλα τα γεώμηλα παράγουν μικρές ποσότητες σολανίνης ως μια μορφή φυσικού εντομοκτόνου, για να προστατεύονται. Αλλά οι πατάτες που υποβάλλονται σε παρατεταμένη έκθεση στο φως και σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να παράγουν ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες σολανίνης. Το πράσινο χρώμα προκαλείται από παρομοίως υψηλά επίπεδα χλωροφύλλης, η οποία παράγεται κατά την ίδια στιγμή.

Ένα άτομο που ζυγίζει 45 κιλά θα πρέπει καταναλώσει περίπου 450 γραμμάρια πατάτας που έχει πρασινίσει (περίπου μία μεγάλη πατάτα) για να αρρωστήσει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είναι λοιπόν αλήθεια ότι οι πράσινες πατάτες είναι επικίνδυνες για την υγεία σας και γι’ αυτό θα πρέπει πάντοτε να τις αποφεύγετε.