ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτό το 9,9% του Βελόπουλου ΄διαβάζεται και ανάποδα: 6,6%. Και αν...

Ψήσιμο στα κάρβουνα: Όσα πρέπει να προσέξετε για να απολαύσετε ζουμερά κρέατα

Το νόστιμο κρέας, απαιτεί σωστό ψήσιμο

Ψήσιμο στα κάρβουνα: Όσα πρέπει να προσέξετε για να απολαύσετε ζουμερά κρέατα

Ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα, το έθιμο επιβάλλει το ψήσιμο του οβελία ενώ την τιμητική τους έχουν κι άλλα εδέσματα όπως το κοκορέτσι, τα παϊδάκια, τα μπριζολάκια και τα λουκάνικα.

Ωστόσο το νόστιμο κρέας, απαιτεί σωστό ψήσιμο.

Γι’ αυτό το λόγο, σας έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με ορισμένες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να απολαύσετε ζουμερά κρέατα, γιορτάζοντας το Πάσχα με την οικογένεια σας.

Καθαρίστε την σχάρα:

Aφήστε την σχάρα να «καεί» στη φωτιά, προτού τοποθετήσετε τα κρέατα. Στην συνέχεια χρησιμοποιήστε ένα βουρτσάκι για να αφαιρέσετε οποιαδήποτε υπολείμματα.

Ακολούθως, κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και τρίψτε καλά τη σχάρα με την εσωτερική του πλευρά. Καλό είναι, επίσης, να έχουμε αλείψει τη σχάρα με ελαιόλαδο και να έχει «κάψει» καλά για 5 λεπτά πριν τοποθετήσουμε το κρέας.

Τα κατάλληλα εργαλεία για το ψήσιμο:

Eπίσης, πρέπει να προμηθευτείτε όλα τα κατάλληλα εργαλεία για το ψήσιμο, όπως γάντια, σπάτουλες και τσιμπήδες τόσο για τα κάρβουνα όσο και για τα ψητά.

Χρησιμοποιήστε σχάρες με μεγάλες και αποσπώμενες μπάρες, καθώς αυτό θα βοηθήσει στο να μην κολλήσουν τα τρόφιμα στην σχάρα και να αποφευχθεί η δημιουργία καπνού.

Χρησιμοποιήστε υψηλής ποιότητας κάρβουνο:

Προτιμήστε φυσικό κάρβουνο, και αποφύγετε τα κατεργασμένα κάρβουνα και τα προϊόντα με χημικά πρόσθετα.

Προθερμαίνετε το κάρβουνο:

Πριν τοποθετήσετε τα τρόφιμα στη σχάρα, αφήστε το κάρβουνο να θερμανθεί για 20-30 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο και σταθερό κλίμα μαγειρέματος. Τα κάρβουνα είναι έτοιμα για ψήσιμο όταν βλέπουμε πως στην επιφάνεια τους εμφανίζεται γκρι στάχτη.

Ελέγχουμε τη θερμοκρασία:

Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του ψησίματος και να ρυθμίζουμε ανάλογα τη θερμοκρασία του κάρβουνου ή των άλλων πηγών θερμότητας.

Προσπαθήστε να μαγειρεύετε στις κατάλληλες θερμοκρασίες, ώστε να αποφεύγετε την υπερθέρμανση και την απώλεια θρεπτικών συστατικών.

Για να ελέγξουμε τη θερμοκρασία ψησίματος κρατάμε προσεκτικά την παλάμη μας πάνω από τα κάρβουνα σε απόσταση λίγων εκατοστών.

Εάν το χέρι μας αρχίσει να θερμαίνεται μέσα σε 2 δευτερόλεπτα, τότε, η θερμοκρασία είναι υψηλή, σε 3-4’’ κανονική, σε 5-6’’ μέτρια, σε 7-8’’ χαμηλή. Για να χαμηλώσετε την θερμοκρασία ψησίματος, σκορπίστε τα κάρβουνα.

Περιορίστε τη χρήση λίπους:

Το περιττό λίπος μπορεί να οδηγήσει σε «διαρροή» λίπους στις φλόγες και στη δημιουργία καπνού. Καθαρίστε το υπερβολικό λίπος και όταν γυρίζετε το κρέας, μετακινήστε το σε διαφορετική θέση στη σχάρα.

Αποφύγετε την επαφή του φαγητού με τις φλόγες:

Προσπαθήστε να αποφύγετε την επαφή του φαγητού με τις φλόγες και τον καπνό, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία καρκινογόνων ουσιών.

Μπορείτε να τοποθετήσετε το φαγητό στο κέντρο της σχάρας και να το γυρίζετε συχνά, ώστε να μαγειρευτεί ομοιόμορφα και να αποφύγετε τις φλόγες.

Για να πετύχουμε ένα πιο ομοιόμορφο μαγείρεμα πρέπει να τοποθετούμε τα κρέατα στην σχάρα, αφήνοντας χώρο μεταξύ τους.

Μειώστε το χρόνο ψησίματος:

Όσο μειώνουμε το χρόνο ψησίματος, τόσο μειώνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκινογόνων ουσιών. Είναι σημαντικό να μαγειρεύουμε τα τρόφιμα μέχρι να «τρυπάνε» εύκολα με ένα μαχαίρι και όχι μέχρι να «καούν».

Μαγειρεύετε σε καλά αεριζόμενο χώρο:

Είναι σημαντικό να μαγειρεύουμε σε καλά αεριζόμενο χώρο, έτσι ώστε ο καπνός και άλλες εκπομπές από το ψήσιμο να απομακρύνονται από εμάς.

Ασφάλεια και κανόνες προστασίας:

Κρατήστε την ψησταριά σας μακριά από ότι είναι εύφλεκτο (όπως ξύλινοι φράχτες, χόρτα, υφάσματα κ.α).

Αφήστε το κρέας σας να «ξεκουραστεί»:

Τοποθετήστε το κρέας σε μια πιατέλα και αφήστε το να «ξεκουραστεί» για δέκα λεπτά μετά το ψήσιμο, ώστε να είναι πιο ζουμερό, διατηρώντας τους χυμούς του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.