Η πάπρικα είναι ένα μπαχαρικό με ιδιαίτερη γεύση, το οποίο παρασκευάζεται από το άλεσμα της πιπεριάς εν ονόματι Καψικό ή Capsicum annum.

Έχει γλυκές και καπνιστές ποικιλίες, αποτελεί ιδανική γευστική προσθήκη σε πιάτα με βάση το κρέας και η κατανάλωσή της προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία. Μεταξύ άλλων, μειώνει τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως είναι η νόσος του Πάρκινσον, ενώ η καψαϊκίνη που περιέχει, μια ένωση με ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, θεραπεύει τον πόνο και μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής.

Ακόμα…
Βιταμίνη Α και καροτενοειδή: Η πάπρικα έχει άφθονα καροτινοειδή, τις χρωστικές ουσίες που δίνουν στο μπαχαρικό το βαθύ κόκκινο χρώμα του. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη ωφελούν την όρασή σας εμποδίζοντας τις επιβλαβής ακτίνες του ήλιου να καταστρέψουν τον ιστών των ματιών σας, ενώ η βιταμίνη της Α ενισχύσει τη νυχτερινή σας όραση και παίζει ρόλο στην υγιή ανάπτυξη των κυττάρων. Μία κουταλιά της σούπας πάπρικα περιέχει 3.349 διεθνείς μονάδες βιταμίνης Α, δηλαδή πάνω από το 100% των ημερήσιων αναγκών πρόσληψης.

Βιταμίνη Ε: Κάθε κουταλιά πάπρικας περιέχει 2 mg βιταμίνης Ε ή 13% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για τους ενήλικες. Η βιταμίνη Ε βοηθά στον έλεγχο της πήξης του αίματος και συμβάλλει στην υγιή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, καθώς λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, εμποδίζοντας τη βλάβη στα κυτταρικά λιπίδια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σίδηρος: Προσθέτοντας πάπρικα στη διατροφή σας θα σας βοηθήσει να πάρετε περισσότερο σίδηρο. Ο διαιτητικός σίδηρος υποστηρίζει τον κυτταρικό μεταβολισμό, δηλαδή επιτρέπει στα κύτταρα να πραγματοποιούν μια σειρά από χημικές αντιδράσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή ενέργειας. Ο σίδηρος υποστηρίζει επίσης τη λειτουργία της αιμοσφαιρίνης και της μυοσφαιρίνης, δύο πρωτεϊνών που είναι επιφορτισμένες με τη μεταφορά και την αποθήκευση του οξυγόνου που χρειάζονται οι ιστοί για να λειτουργήσουν.