Η μπύρα χωρίς αλκοόλ δεν παύει να περιέχει ζάχαρη, υδατάνθρακες και θερμίδες.

Η τακτική κατανάλωσή της, ιδιαίτερα σε ποσότητα, μπορεί να επιβαρύνει τη μεταβολική υγεία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ερευνητές από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ παρακολούθησαν 44 υγιείς νεαρούς άνδρες για τέσσερις εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν καθημερινά είτε δύο μπουκάλια μπύρας χωρίς αλκοόλ (330 ml το καθένα) είτε νερό, ενώ υποβάλλονταν σε τακτικές αιματολογικές εξετάσεις.

Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, ήταν ανησυχητικά:

  • Αύξηση σακχάρου στο αίμα
  • Συσσώρευση ινσουλίνης, που αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για διαβήτη τύπου 2
  • Αύξηση της LDL (κακής) χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων
  • Πιθανή αύξηση του σωματικού βάρους, λόγω των θερμίδων και των σακχάρων που περιέχει η μπύρα χωρίς αλκοόλ

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μπύρα σιταριού και οι λεγόμενες «μικτές μπύρες» (flavored με πορτοκάλι ή λεμόνι) είχαν τις μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι παρότι οι μπύρες χωρίς αλκοόλ εμφανίζονται ως υγιεινές, δεν είναι απαλλαγμένες από θερμίδες και σάκχαρα, γεγονός που μπορεί να διαταράξει τον μεταβολισμό και τη λειτουργία της ινσουλίνης.

«Η μπύρα χωρίς αλκοόλ καταναλώνεται όλο και περισσότερο ως εναλλακτική λύση των αλκοολούχων ποτών. Ωστόσο, τα οφέλη και οι κίνδυνοι δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί. Διαπιστώσαμε ότι έχει δυσμενή επίδραση στον μεταβολισμό, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς της σε θερμίδες και ζάχαρη», τονίζουν οι συντάκτες της μελέτης.