Δάγκειος πυρετός, τσικουνγκούνια, λέπρα… ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζητεί από τον κόσμο να επενδύσει περισσότερο στις προσπάθειες για την καταπολέμηση των παραμελημένων τροπικών ασθενειών, από τις οποίες υποφέρουν περισσότεροι από 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι και οι οποίες είναι ξεχασμένες διότι πλήττουν μόνον τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.

Οι Παραμελημένες Τροπικές Ασθένειες (NTD) εμφανίζονται στις περιοχές στις οποίες είναι ανεπαρκές το πόσιμο νερό, η υγιεινή και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

«Οι ασθένειες αυτές είναι “παραμελημένες” διότι απουσιάζουν σχεδόν τελείως από το παγκόσμιο πρόγραμμα υγειονομικής δράσης» υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους σε μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τις NTD.

«Λίγοι πόροι διατίθενται σε αυτές και συνοδεύονται από στιγματισμό και κοινωνικό αποκλεισμό» πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το 2021 περίπου 1,65 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρειάστηκαν θεραπεία για τουλάχιστον μία από τις NTD, δηλαδή 80 εκατομμύρια λιγότερα από το 2020.

Ο αριθμός αυτών που χρειάζονται θεραπεία μειώθηκε την τελευταία δεκαετία. Το 2010 αυτοί ανέρχονταν σε 2,19 δισεκατομμύρια, επισήμανε ο ΠΟΥ σε νέα έκθεσή του.

Παρά τις δυσκολίες για την καταπολέμηση των ασθενειών αυτών, 47 χώρες είχαν εξαλείψει τουλάχιστον μία από αυτές στα τέλη του 2022. Μάλιστα 8 από αυτές τις χώρες εξάλειψαν αυτή τη μία μόλις πέρυσι.

«Σε όλον τον κόσμο, εκατομμύρια άνθρωποι απελευθερώθηκαν από το βάρος των παραμελημένων τροπικών ασθενειών» επισήμανε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, ο Τέντρος, ο οποίος υπογράμμισε ωστόσο ότι ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά.

«Η καλή είδηση είναι ότι διαθέτουμε τα εργαλεία και τη γνώση όχι μόνον για να σώσουμε ζωές και να αποτρέψουμε δεινά, αλλά και για να απελευθερώσουμε ολόκληρες κοινότητες και χώρες από αυτές τις ασθένειες» συνέχισε.

Τι είναι οι «Παραμελημένες Τροπικές Ασθένειες» – «Ώρα για δράση»

Οι NTD είναι μια ποικίλη ομάδα 20 διαφορετικών ασθενειών που εμφανίζονται κυρίως στις τροπικές περιοχές, όπου πλήττουν τις πιο φτωχές κοινότητες. Οι ασθένειες αυτές, όπως η νόσος Τσάγκας, ο δάγκειος πυρετός, η τσικουνγκούνια και η λέπρα προκαλούνται από διάφορους παθογόνους παράγοντες (ιούς, βακτήρια, παράσιτα, μύκητες και τοξίνες).

Η επιδημιολογία τους είναι πολύπλοκη και συχνά συνδέεται με τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Κάποιες από αυτές μεταδίδονται από ξενιστές, είναι ζωικής προέλευσης και συνδέονται με «περίπλοκους κύκλους ζωής» σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες καθιστούν πιο δύσκολη την καταπολέμηση των ασθενειών αυτών από άποψη δημόσιας υγείας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!